Hírek

Városi tanévnyitók

2019. szeptember 02., 13:27

Mintegy tizennégyezer diáknak kezdődött meg a tanév Szombathelyen a 19 általános és 19 középiskolában. A városi tanévnyitót idén az Oladi Iskolában tartották, ahol a fiatalokon kívül az arany, gyémánt és vas diplomás tanítókat és tanárokat is köszöntötték.

Városi tanévnyitók

Felsősök kísérték be az elsősöket a városi tanévnyitóra az Oladi Iskolában. Az ünnepségen ők is megkapták azt a nyakkendőt, amely az iskolai közösséghez tartozás jelképe ebben az intézményben. Szombathelyen 786 kisdiák kezdte meg a tanulmányait szeptember 2-án. A középiskolák első évfolyamaiba pedig 1669-en léptek. Az eseményen köszöntötték az arany-, gyémánt- és vasdiplomás tanítókat és tanárokat is.

A szokásokhoz híven benépesült a tanévkezdés előtti vasárnap délutánon a Székesegyház is. A Premontrei iskola ünnepi szentmisével indult neki az új tanévnek.

"Isten hozott benneteket!"

A Premontrei Rend 1994-ben kapta vissza iskoláját, így az egyházi gimnázium 26. tanévét kezdi most. 160 új diák vált az iskola közösségének tagjává. Az igazgató beszélt arról, hogy koncertek, színházi előadások, kirándulások is várnak a diákra az év során, de számonkérés is lesz, ezért az eredmény érdekében fontos a szorgalom. A végzősökben kettős érzelmek kavarogtak.

Zsohár Veronika
„Rendkívül nehéz, hiszen el kell búcsúznunk szeretett iskolánktól. Ez az egész osztály számára tragikus dolog, hiszen nagyon megszerettük egymást és az iskolát is.”

Az egyházi iskola több mint 600 diákkal kezdi meg az idei tanévet.

Véghné Busics Hilda – igazgató, Premontrei Gimnázium
„Öt új osztállyal indítjuk a 9. évfolyamot, öt új osztállyal. Vannak ezek között, amelyek nagyon magas létszámmal, 40-42 fő az osztálylétszám, mert rendkívül felkapott az angol előkészítős osztály, vagy akár az angol nyelvi előkészítő.”

Újdonság, hogy a Z-generáció számára elindítják a digitális „Z”-osztályt.

Vörös Melinda
„Láttam az oldalon, hogy egy új osztály indul, a 9. Z. Tablet lesz, meg újfajta tanítási módszerek, meg hasonló, és minden egyéb újdonság. Mondom ezt ki kéne próbálni, rengeteg új lehetőség, milyen jó, akkor ide jelentkeztem.”

Tajmel Csenge
„Mindent tabletről fogunk tanulni, ez érdekesnek hangzik, ezért várom. Meg lesznek új tantárgyaink is: programozás, meg legorobot építés is, úgy tudom.”

Az iskola hamarosan nyílt napon mutatja be az okoseszközöket és digitális tananyagokat használó képzési formáját.