Hírek

Város- és Faluvédő konferencia

2018. július 16., 13:29

1981 után ismét Szombathelyen rendezték meg a Város- és Faluvédők Szövetségének Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját. Vas megye épített öröksége, a villamos és Szent Márton emléke is szóba került a pénteki egész napos tanácskozáson.

Város- és Faluvédő konferencia

A Szent Mártonhoz köthető rejtőzködő értékekre is felhívta a figyelmet előadásában Millisits Máté. A művészettörténész szerint egy-egy kultuszhoz több emlék kapcsolódik, mint amennyit a legtöbben ismernek.

Millisits Máté – művészettörténész
„A Kárpát-medencében több mint 50 Szent Márton tiszteletére öntött harang van. S mert Szent Márton katona volt, ezért fontos kutatni, hiszen most van az évfordulója az I. világháború végének, hogy az I. világháború után több harangot nemcsak Szent Márton tiszteletére, hanem egyben az I. világháborúban elesett hősök tiszteletére is öntöttek.”

Erről, az örökségvédelem helyzetéről és az új informatikai eszközök nyújtotta lehetőségekről is hallhattak az érdeklődők a város- és faluvédők országos szakmai konferenciáján. Több Szombathelyhez kötődő témáról, így az egykori villamos is hangzott el előadás.

Spiegler Tibor – helytörténész
„Én nem a villamost irányában fejtem ki a gondolataimat, hanem inkább abban az irányban, hogy egy polgárosodó, fejlődő mezővárosból alakuló modern nyugat-európai város életében mit jelenthet a villamos jelenléte.”

1981-ben éppen Szombathelyen rendezték meg a szövetség első konferenciáját. A szakemberek küldetése azóta is az, hogy segítsék a kulturális örökség megmaradását.

Ráday Mihály – elnök, Hungaria Nostra
„Nagyon sokan úgy idézik Széchenyit, hogy nem teszik, amit mondott, amit leírt, annak érdekében, hogy a múltat megbecsülve tudjunk előre lépni a jövőben. És ennek a városnak is fontos ez, Szombathelynek, amelynek aztán igazán komoly múltja van, és remélem jövője is”

A szakmai tanácskozáson szó esett továbbá a megújuló települési- és arculati kézikönyvekről, a bányásztémájú képzőművészeti alkotásokról, és foglalkoztak a Szent Márton-templommal is.