Hírek

Várhatóan a jövő héten megkezdődik az ingyenes influenza elleni védőoltások beadása

2020. október 16., 17:18

Az influenza évtizedek óta életünk része, az ősz és a hideg idő beköszöntével szinte természetes, hogy beindul a szezonja. A szakemberek arra figyelmeztetnek, aki teheti minél előbb adassa be magának a védőoltást, amely idén már mindenki számára ingyenes.

 

Várhatóan a jövő héten megkezdődik az ingyenes influenza elleni védőoltások beadása

Október vége, november eleje az influenza elleni védőoltások beadásának kiemelt időszaka. Ennek az idén külön jelentőséget ad a koronavírus járvány is, ezért mindenkinek ajánlják a betegség megelőzését szolgáló oltást az orvosok.

Nagy Éva háziorvos
Mivel, ha valaki megkapja az influenza elleni védőoltást, akkor legalább egy szezonális fertőző betegség ellen védve lesz az influenza ellen.Természetesen, ha megkapja és COVID járványban a másik betegséget is megkapja. A két betegség együtt a tüneteket súlyosbítja, a beteg állapota kritikus helyzetűvé válhat.

A legfontosabb, hogy az egészségügyi szempontból leginkább sérülékeny krónikus betegek és a 60 év felettiek, az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, lakói beoltassák magukat. Most már nem csak ők, hanem mindenki más is térítésmentesen juthat hozzá az influenza elleni védőoltáshoz, aki élni akar ezzel a lehetőséggel.

Nagy Éva háziorvos
„A védőoltást egyre többen kérik, tehát eddig is több száz idős embert oltottunk be minden évben. Most viszont egyre többen jelentkeznek, már most csörög a a telefon, hogy mikor jöhetnek védőoltásra. Most a héten még nincs a rendelőben védőoltás, reméljük, hogy a jövő héten megérkezik és előjegyzés alapján fogjuk oltani a betegeket. Nem kell várni, nem is szabad a váróban három betegnél többnek egyszerre tartózkodni.”

Az oltásra jelentkezni és időpontot kérni telefonon a háziorvosi rendelőkben lehet. Fontos szabály, hogy a lázas, felső légúti, hurutos panaszokkal küzdőket ezúttal sem oltják be, megvárják, míg elmúlnak a tünetek. Ugyanez igaz a koronavírusos, illetve koronagyanús betegekre.