Hírek

Válogatott kiállítás a képtárban

2019. február 21., 15:07

Közel 10 ezer darabos képzőművészeti és textilművészeti gyűjteményéből mutat be válogatást a Szombathelyi Képtár új állandó kiállítása. A megnyitón elhangzott: újra kellene éleszteni a képtár baráti körét, amely programokkal népszerűsíthetné a kortárs művészetet.

Válogatott kiállítás a képtárban

A 19-20. század fordulóján alkotó művészek, köztük Székely Bertalan és Márffy Ödön (andris_05:50) egy-egy alkotása fogadja a képtár emeleti termébe érkező látogatót. Ebből a korszakból is választottak kiemelkedő műveket a kiállításra, de a tárlat nagy része az intézmény gyűjtőkörébe tartozó 20-21. századi munkákat öleli fel. A képtár karakterét és nemzetközi jelentőségét reprezentáló alkotásokat a korábbi állandó kiállításhoz képest új szempontok szerint választották ki.

Gálig Zoltán művészettörténész, kurátor
Újdonságként említhetem, hogy textilművek és képzőművészeti alkotások a kiállítás egy részében egymás mellett vannak, mintegy összevetésként, párhuzamosságként, hogy a kettő művészeti ágban mikor vannak hasonló jelenségek.

A 20. század szinte valamennyi művészeti irányzata tetten érhető az alkotásokon: az avantgárd, a posztimpresszionizmus, a szentendrei iskola képviselői után a 60-as évek neoavantgárdja, a 80-as és 90-es évek, valamint napjaink művészetéből is kap ízelítőt a látogató - El Kazovszkij vagy Konkoly Gyula (napozó, hason fekvő nő) munkásságáig. Az intézmény két és félezer darabos textilkollekciójának reprezentatív darabjai a 60-as évek faliképeitől a térobjekteken és a kísérletező munkákon át vezetnek a jelen korszakig.

Cebula Anna kurátor, igazgató, Szombathelyi Képtár
Bemutatjuk, hogy hogyan ment vissza a térből a fal felé a textilművészet, és nemcsak azt, hogy a kísérletezésből, hanem inkább visszament az eredeti, szövött technikája felé. 07:37

A kiállítást Cebula Anna nyitotta meg, felidézve az elmúlt 34 év jelentős állomásait, majd Czenki Zsuzsanna, a múzem általános igazgatóhelyettese arra buzdította a jelenlévőket, hogy a kortárs művészet népszerűsítése érdekében csatlakozzanak a tervek szerint újraalakuló, a Képtárt támogató baráti körhöz.