Hírek

Ünnepi programsorozat a Premontreiben

2014. október 14., 15:55

Ünnepi programsorozattal emlékezik egész évben a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium fennállásának 20. évfordulójára. A programsorozat részeként konferencianapot tartottak a gimnáziumban, majd a premontreiek múltját bemutató kiállítás nyílt a Savaria Egyetemi Központban.

Ünnepi programsorozat a Premontreiben

Ez volt az utolsó végzős osztály az intézmény 1948-as államosítását megelőzően. Ezt követően a rendszerváltásig 46 évnyi szünet következett. (KÉP 04:37-) A tablóképen látható Horváth Lóránt Ödön is, aki később újjászervezte a gimnáziumot.

Horváth Lóránt Ödön – premontrei apát
„1990. június 12-én pedig a rendtársaim prépost prelátusuknak választottak és nekem jutott az a feladat, hogy begykor mint diák még ebben az intézetben magamba szívhattam azt a szellemiséget, ami jellemzet az akkori idők egyházi iskoláit, azt valamiképpen tovább adhassam.”

Docete - Tanítsatok! címmel konferencianapot tartottak a gimnáziumban, ahol neves egyházi személyiségek, tanárok, kutatók előadásait hallhatták a diákok.

Véghné Busics Hilda – igazgató, Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium
„A központi kérdés a gimnázium és a rend, amelyik fenntartja. Van egy szellemisége ennek az iskolának, keresztény katolikus küldetés és egy olyan értékrend átadás, amit mi, akik itt most tanítunk, az atyákkal együtt próbálunk, igyekszünk legjobb tudásunk szerint hitelesen tolmácsolni.”

Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora az egyház és az oktatás kapcsolatáról tartott előadást.

Szuromi Szabolcs Anzelm – rektor, Pázmány Péter Katolikus Egyetem
„Az egyház amióta létezik próbál oktatni. Hogy miért oktat? Ez visszavezethető a nagy missziós parancsra, hogy tegyetek tanítványommá minden nemzetet és tanítsátok meg őket annak megtartásásra, amelyre én oktattalak benneteket.”

A konferencianap részeként kiállítást szerveztek a Savaria Egyetemi Központban.

Fazekas Zoltán Márton - premontrei prelátus, kormányzó perjel
„Azokból a kincsekből próbálkoztunk, főleg szellemi kincsekből, tehát írott, nyomtatott anyagokat kiállítani, amelyek a rendnek a tanítói, nevelői tevékenységét mutatják.”

Az államosítást követően sok műtárgy elveszett, ám a premontreiek szellemi és kulturális öröksége igen gazdag. Ebből, illetve a gimnázium múltjából ad ízelítőt a tárlat.