MNB
MNB - 2

Hírek

Uniós forrásból korszerűsödne a megye hulladékgazdálkodása

2011. szeptember 28., 13:37

Sikeres pályázat esetén új szelektív hulladékgyűjtő szigeteket alakítanak ki, új hulladékudvarok és egy válogatócsarnok épülne, valamint támogatnák a házi komposztálást. A fő cél a szelektív hulladékgyűjtő rendszer továbbfejlesztése, és csökkentenék a háztartásokból a szilárd lerakókba kerülő hulladék mennyiségét. Hétfőn szakmai túrán ismerhették meg az újságírók, hogyan működnek a már létező hulladékudvarok, hulladékcsarnokok a gyakorlatban.

Uniós forrásból korszerűsödne a megye hulladékgazdálkodása

Szombathelyen mintegy 70 szelektív hulladékgyűjtő szigetet használhatnak az emberek. Sikeres pályázat esetén 80 újabbat helyeznek ki Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás területén. 7 új hulladéklerakót is építenek, olyat, amilyen Vasváron már néhány éve működik. Itt a lakosság nagy konténerekben ingyenesen elhelyezheti például a fát, fémet, építési törmeléket, lomokat, papírt, és természetesen külön gyűjtik a veszélyes hulladékot is.

Szombathelyen utóválogató csarnokot is építenek. Hasonlót mint Zalaegerszegen. Ide kerülnek a szelektíven gyűjtött hulladékok, ahol tovább válogatják, majd eladják azokat. Havonta 450-500 tonna hulladékot dolgoznak fel.

Horváth Zsolt, hulladékgazdálkodási vezető - Zala-Depo Kft.
Ahol a lakosság már megszokta a rendszer működését ott nagyon jó forgalmat tudunk lebonyolítani. A hulladéktisztaságával is megvagyunk elégedve. A begyűjtött hasznosíttható hulladék 90-95%-a értékesítésre kerül.

A hulladékgazdálkodás megújítását célozza a kőszegi hulladékudvar fejlesztése, járművek beszerzése és a házi komposztálás támogatása is, hangzott el egy sajtótájékoztatón. A régió legnagyobb környezetvédelmi beruházása valósulhat meg sikeres pályázat esetén. A cél, hogy csökkenjen a lerakókba kerülő hulladékok mennyisége.

Marton Zsolt, alpolgármester
Az a földbe kerülve környezeti károkat okoz, újra kell költeni a rekultivációra, költséges módszer a hulladéék lerakása. A válogatás, újrahsznosítás, szelektív gyűjtés a legjobb módszer ahhoz, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét.

A hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás  fejlesztési terve 127 településen mintegy 190 ezer embert érint. Sikeres második fordulós pályázat esetén 2014-ben indulna a rendszer üzemeltetése. A beruházás teljes becsült összköltsége közel 2 milliárd forint.