Hírek

Ülésezett az oktatási bizottság

2015. január 28., 18:38

Hosszasan tárgyaltak az egyetemet és a gépészmérnökképzést érintő kérdésekről, valamint a Savaria szakképző iskolával kapcsolatban lefolytatott vizsgálat tanulságait is meghallgatták.

Ülésezett az oktatási bizottság

Hozzon létre a város egy úgynevezett Duális Felsőoktatási Képzési és Kutató Központot a Savaria Szakképzés-fejlesztési Központon belül – más ügyek mellett ezt is javasolják a holnapi közgyűlésnek az oktatási és szociális bizottság tagjai.

Rettegi Attila elnök, oktatási és szociális bizottság
„Ennek a vezetője szakmai értelemben teljes önállóságot kap majd, és az lesz a dolga, hogy a képzés hátterét biztosítsa, amolyan összekötő kapocs legyen a cégek, Szombathely, illetve az egyetem között. Illetve amit a város vállalt a gépészmérnökképzés feltételeinek megteremtésében, azt ezen a cégen keresztül fogjuk végrehajtani.”

Molnár Miklós alpolgármester az ülésen arról beszélt, miért előnyös ez a forma. A külön központ létrehozása a pénzügyi források lehívása miatt fontos, és arra is fel kell készülni, hogy a jövőben nemcsak műszaki területen folyik majd duális képzés Szombathelyen, hanem akár orvosi vagy közgazdasági területen is, emiatt szintén lényeges, hogy a koordináció városi szinten történjen.

Tárgyalta a bizottság Fodor István szombathelyi tankerületi igazgató beszámolóját is. Ebben szó esett a Savaria szakképző iskolában történt közelmúltbeli incidensről. Az ezzel kapcsolatos vizsgálat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál lezajlott. A fenntartó úgy döntött, hogy levonva a tanulságot, szigorúan szabályozza a jövőben az osztálypénz szedésének gyakorlatát.

Tárgyaltak arról is, hogy két év alatt, csaknem 50 millió forintból informatikai labort alakítanának ki 14 iskolában. Szó esett az óvodai úszásoktatás támogatási rendszerének változásairól, valamint az óvodák és bölcsődék nyári ügyeleti rendjéről.