Hírek

Újraindult az Irodalmi Műhely az ŐrvidékHázban

2021. június 17., 17:52

Bence Lajos: Egyszer én is - Muravidéki rövid történetek című novelláskötetét mutatta be a szerző az érdeklődőknek. A lendvai magyarság számára is jelentős, iróniával átszőtt kötetnek hamarosan folytatása is lehet.

 

Újraindult az Irodalmi Műhely az ŐrvidékHázban

Haydn-feldolgozásokkal nyitotta meg Jankovics Zoltán hegedűművész az Őrvidék Ház szerda esti Irodalmi Műhelyét. Bence Lajos: Egyszer én is - Muravidéki rövid történetek című kötetét mutatták be a szombathelyi közönségnek. A szerző rövid, ironikus történeteket mesél el a könyvben.

Bence Lajos - szerző
“Változatos, hogy benne van a Borbás Marcsi is, mint szereplő, meg a testvérem, őt ilyen fenegyereknek ismerte az egész falu, mindenki utálta, csak én nem, és engem nagyon szeretett, szóval ilyen élő dolgok vannak benne, és hát még nem tudom lemérni, de tavaly karácsonykor, amikor megjelent, olyan ajánlattal küldtem el, főleg barátoknak, hogy olvassátok olyan szeretettel, mint ahogy én írtam őket.”

A szókimondó, sajátos humorral megírt novelláskötetet az eddig verseiről ismert Bence Lajos szombathelyi szakmai társa, a szintén József Attila-díjas költő is méltatta. Devecseri Lászlóval Kercaszomoron, egy versmondó verseny zsűrizésénél találkoztak először.

Devecseri László - író, költő
“Elsősorban, vagy nagyon sok tekintetben önéletrajzi vonatkozások jelennek meg az iskolától, a gyerekkoron át, a felnőttkorig, ráadásul ő is televíziózott egy darabig, szerkesztő-riporterként, és ez a változatos élet, ami jellemző rá, meg ez a magyarságmegőrzése, nemhallomavégét.”

A kötet a lendvai magyarságnak is jelentős érték - hangsúlyozta a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet szakembere.

Kepe-Kocon Lilijana - szakmai munkatárs - MNMI
“A határon túli magyarságnak nagyon fontos az írott szó, a megmaradásért, ez lényegében Bence Lajos József Attila-díjas költő tanulmány kötetben megírta, és ezt a címet adta neki, a mostani kötete, novelláskötetet, amit szombathelyi könyvbarátoknak fog bemutatni, és itt kerülnek művek felolvasásra ebből a kötetből, az ottani mindennapi, hétköznapi emberekről,( és azokról a történésekről szól, amelyek vagy megtörténtek, vagy részben történtek meg, és az író kiegészítette saját gondolataival.”)

Mint megtudtuk, a kötetnek akár folytatása is lehet hamarosan: Bence Lajos mintegy harminc új novellát írt az utóbbi hónapokban, ezek már készen állnak a publikálásra.