MNB
MNB - 2

Hírek

Újra működik a cserkészház Szombathelyen

2020. szeptember 21., 22:31

A központ közösségi térként is funkcionál, emelett különböző foglalkozásoknak is otthont ad. A felújítás során arra törekedtek, hogy az 1935-ben épült eredeti székház külső jegyeit magán viselje az épület.

Újra működik a cserkészház Szombathelyen

“Fiúk fel a fejjel a harsona zeng, álljunk csatasorba vidáman!”

A cserkészindulóval, illetve zászlófelvonással vette kezdetét a cserkészház felszentelési ünnepsége pénteken. A központ már néhány napja megtelt fiatalokkal.

Szár Gyula Gergely -  elnök, Magyar Cserkészszövetség III. Kerülete
“Egy nagyon értékes épület jött létre, ami a cserkészeknek, vagy akár még a mi partnerszervezeteinknek is lehetőséget biztosít, így például már most szoktak itt tanulni az evangélikus iskolából néhányan, és zeneiskolai foglalkozások is lesznek, és hát a cserkészcsapat is már most ki van írva ide az ajtóra, hogy itt van a cserkészotthona, itt működik a mi kerületi irodánk

Rádióállomás működtetése, cserkészzenekari próba és néptáncoktatás is  indul majd a házban a tervek szerint.

A cserkészek csatakiáltása után Menyes Gyula(13:16) evangélikus lelkész, (15:29)Bedekovics Péter református lelkipásztor  és Székely János megyéspüspök áldotta meg az épületet. A püspök személyes hangvételű beszében cserkész édesanyját is megemlítette.

Székely János - megyéspüspök
“Minden reggel, ahogy fölkel, eszébe jut, hogy mi lesz a mai jócselekedete, és így él, így próbálja az összes napját végigvinni, hogy valami különleges jót a világért, a szomszéd, a mellette levő emberért megtegyen, mennyire szép lenne, ha a hitünk, hazaazseretetünk nemcsak szavakból állna, hanem elsősorban tettekből, a cserkészet erre is tanít.”

Kövér lászló házelnök adományozó levelét idézte (21:04)Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője: a szombathelyi cserkészek megkapják azt a magyar zászlót, amely korábban az Országházat díszítette.

Hamza István,(25:15) a cserkészek korábbi vezetője a ház történetére emlékeztetett: 1935-ben közadakozásból épült fel a cserkészek otthona, a második világháború után a szovjetek használták, majd a közelmúltig gyárépületként funkcionált. A felújítás érdekében Puskás Tivadarhoz fordultak a cserkészek, a korábbi polgármester lelkesen az ügy mellé állt.

Puskás Tivadar - korábbi polgármester
“Merész vállalkozásként azt találtuk mondani, hogy ebből cserkészházat kéne csinálni, későbbiekben hosszú volt a történet, egy a lényeg, hogy mindenféle áskálódás, meg baj ellenére aztán sikerült összefogni és sikerült felépíteni.”

Szombathely önkormányzata nevében  László Győző alpolgármester mondott köszöntőt.

László Győző - alpolgármester
“”Látjuk, hogy ez a terület, emi egy ipari övezet volt korábban, ez folyamatosan megújul, vívóakadémia, asztaliteniszezők és most a cserkészek is otthonra lelnek ezen a területen, a másik oldalon pedig már lakóházak tarkítják ezt a régi ipari területet, jó, ha megújulnak ezek a területek, és reméljük, folyatatódni fog ez a folyamat, a cserkészeknek pedig a hagyományos köszöntésükkel “jó munkát!” kívántam.”

Szombathelyen közel 240, a kerületben - azaz Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyében - 730 cserkész tevékenykedik.