Hírek

Újra lovasnemzet leszünk?

2010. szeptember 22., 09:00
Megkétszereznék a magyarországi lóállomány létszámát, ehhez megfelelő színvonalú létesítményeket építenének. Ez is szerepel abban az ágazati stratégiában, amelynek részleteit hétfőn hozta nyilvánosságra a kormány. Külön hangsúlyt kap az iskolai lovasoktatás lehetőségének megteremtése.
Újra lovasnemzet leszünk?

Több mint 30 szombathelyi kisdiák járt néhány évvel ezelőtt Vépre, iskolai keretek között lovasoktatásra. A gyerekekért busz jött az iskolához, a foglalkozások végén pedig visszaszállította őket. A lovagoltatásra ma már nincs pénz. A Nemzeti Lovas Program egyik fő célja, hogy az ilyen lovasoktatás minél több helyen megvalósulhasson.

A szombathelyi lovasiskola az elmúlt években több általános iskolával állt kapcsolatban. A szakemberek azt mondják, mindenképpen meg kell teremteni a tantervi szintű lovasoktatás lehetőségeit, hiszen a gyerekek szívesen jönnek lovagolni.

A lovasiskola vezetője azt mondja, hagyományőrző és sport szempontból is fontos lenne a szervezett lovasoktatás. Az idei tanévben egyelőre csak a Reményik iskola kínál szervezett lovasoktatást a diákoknak Szombathelyen.

Kóger Judit vezető, Sombathelyi Lovasiskola
"Működik sok helyen a sítábor, az úszás. Sok iskolában felvetődött, hogy a lovaglást is be lehetne vonni a tantervbe, dehát ennek komolyabb anyagi vonzatai vannak, mint az úszásnak, vagy akár a síelésnek."

Az iskolai lovasoktatáshoz hozzáértő testnevelő tanárokra van szükség. Az egyetemen ilyen jellegű képzés nincs, bár a hallgatók tanulmányi idejük alatt néhány napot eltöltenek nyári lovastáborban. Vas megyében jelenleg mintegy 3000 lovat tartanak nyilván, többségüket sportcélra használják. A nemzeti lovas program szeretné megduplázni a lóállományt, a lovas ágazat fejlődése országos szinten öt év alatt közel 40 ezer új munkahelyet teremthet.