Hírek

Újdonságok a szemészetben

2016. június 28., 15:10

Harmadik alkalommal rendeztek Újdonságok a szemészetben címmel tudományos konferenciát a Markusovszky Kórházban. Az eseményt Rácz Péter szemészprofesszor tiszteletére szervezték, 80. születésnapja alkalmából.

Újdonságok a szemészetben

Rácz Péter Budapesten született, gyermekkorát Pécsett töltötte, 1960-ban szerzett orvosi diplomát. 1981-től 2002-ig a Markusovszky Kórház szemészeti osztályának vezetője volt. Orvosi pályafutását elismerő szavakkal méltatta Puskás Tivadar.

Puskás Tivadar - polgámester
"Az az osztály, amelynek vezetője volt, ha jól tudom 21 éven keresztül, az az osztály a progresszivitási szinteket tekintve Magyarországon a legjobb osztályok közé tartozik."

A professzor tudományos munkatársként ma is segíti a kórházat és a szemészeti osztályt. Elméleti és gyakorlati tudása ma is aktuális és tanítanivaló a fiatal rezidensek és orvosok számára - hangsúlyozta a kórház főigazgatója.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Aki most itt dolgozik, annak az elkövetkezendő évtizedekben - hogy ha itt marad a kórházban - meg kell, hogy újuljon a tudása és ehhez nagy szükség van az idősebb orvosokra, az összes orvosra, aki itt van, akik közt többek között köszönthetjük Rácz Péter professzor urat is."

A legutóbbi tudományos üléseken szemészeti újdonságként terítékre kerültek a szürkehályog, a zöldhályog és üvegtestcsere műtétek, valamint a nedves típusú maculadegenerációs betegek OEP által nem finanszírozott kezelése.

Bátor György - osztályvezető főorvos, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"Tudományos ülésünk egyik programja immáron OEP által finanszírozott nedves típusú maculadegenerációs betegek kezelésének bemutatása. Úgy gondolom, hogy vannak szemész orvosok, akik ilyet nem láttak és a körünkben is vannak szakrendelésen dolgozó orvosok, a betegeknek ezáltal tudnak segíteni, el tudják mondani, hogy történik egy ilyen beavatkozás."

Az internetes összeköttetésnek köszönhetően a tudományos ülés résztvevői kivetítőn keresztül nyomon követhették a különleges szemészeti beavatkozást. A képen látható pácienst 2014 óta kezelik a szem belsejébe adott, ún. intravitreális injekcióval. A negyedik alkalom után Edit visszanyerte olvasási képességét. Az oldat új reményt jelenthet mindazoknak, akik látásromlást okozó szembetegséggel küszködnek.