Hírek

Újabb két emlékhely figyelmeztet a II. Világháború végnapjaiban történt embertelenségekre

2021. június 16., 14:37

A nyugati határszélen több munkaszolgálatos tábor is működött, ahol zsidókat dolgoztattak, gyötörtek halálra. Vadász Gábor holokauszt túlélő Kőszeg Város Önkormányzatával közösen emelt emlékművet, hogy a múlt ne merüljön feledésbe.

 

Újabb két emlékhely figyelmeztet a II. Világháború végnapjaiban történt embertelenségekre

Ezen a helyen állt a sörgyár, ahol a nácik és nyilasok kényszermunkatáborában több ezer zsidó származású munkaszolgálatost öltek meg. A vészkorszak szörnyűségeire hatalmas kő és tábla figyelmeztet.

Itt a hajdani sörgyár területén árokásás kapcsán elpusztították. Itt a halálozás kb. 50 %-os volt. 1944-45 legkeményebb telén.

Vadász Gábor édesapja, és annak ikertestvére is az áldozatok között volt.

Vadász Gábor – holokauszt túlélő
„Végigdolgozták a telet, és az oroszok amikor már nagyon itt voltak, akkor kezdték kiüríteni az itteni táborokat, és megkérdezték, hogy ki gyenge, ki nem tud gyalogolni. Az apám ikertestvére azt mondta, hogy ő már nem bírja tovább. Az apám vele maradt, őket vonatra rakták, egy ideig ide-oda fuvarozták, majd késő délután Rohoncra tolták ki őket.”

Az ausztriai faluból több százan nem jutottak tovább a mauthauseni koncentrációs táborig, például azért, mert egy esti mulatozás céltábláivá váltak. A holttesteket máig sem találták meg. A szégyenteljes eseményekre sokan sokáig nem akartak emlékezni.

Szita Szabolcs – kutató, nyugalmazott igazgató, Holokauszt Emlékközpont
„Itt olyan munkatáborok voltak, ahol százak és ezrek vesztették az életüket. A másik része pedig az, hogy ez teljesen értelmetlen dolog volt. Ezt egy humánus ember azonnal meg kell, hogy jegyezze, hogy az egész értelmetlen volt, ha már eljöttek Sztálingrádtól idáig, akkor pont itt fognak megállni az árkoknál, ugye? De ebbe belepusztult több ezer ember, és azért pusztult bele, mert ezért csináltatták ezt a munkát.”

Kőszeg sokat tett azért, hogy feltáruljon a múlt. Most a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete zsidóságtörténeti kutatócsoportja szervezésében avattak két egykori munkaszolgálatos táborhelyen emléktáblát. A téglagyár melletti mementóba az egykori Czeke gyár monogramját tartalmazó tégla is került. A város környéki erdőkben tömegsírokban elhantolt holttestek közül 2500-at Budapesten újratemettek, de tíz éve kiderült, ez csak egy része volt az áldozatoknak. Kőszeg tavaly emlékező tanösvényt alakított ki a helyszínen.

Básthy Béla – polgármester, Kőszeg
„Pont dr. Vadász Gábor úrnak is köszönhető, hogy amikor az osztatlan közös tulajdonokra vonatkozó szabályozás megszületett, akkor megfelelő pillanatban bekerült egy javaslat, miszerint a kegyeleti célokkal az állami tulajdont az osztatlan közösből ki lehet emelni, és éppen a friss információink szerint a kőszegi, reményeink szerint majdan kegyeleti hely esetében ez a folyamat megindult.”

A Kraft projekt keretében jól halad a kőszegi zsinagóga felújítása. Az épületben helyet kap majd egy kiállítás is, amely a munkaszolgálatos táborok történetét dolgozza fel.