Hírek

Újabb füstérzékelők találtak gazdára

2019. március 21., 14:44

Két családnak adtak át füstérzékelőt a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai csütörtökön délelőtt. A "Ne gyújtsa, gyűjtse!" kampány keretében tavaly már kiosztottak tíz ingyenes készüléket, ami baj esetén időben jelez, így növeli a lakások tűzbiztonságát.

Újabb füstérzékelők találtak gazdára

Egy Váci Mihály utcai lakásba érkeznek a katasztrófavédelem és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai. Két szociálisan hátrányos helyzetű családot választottak ki, akik térítésmentesen juthatnak füstérzékelőhöz.  

"Ezzel az a célunk, hogy ha a lakásban tűz keletkezik, azt időben jelezze az ott lakók részére."

A készülék ha füstöt érzékel, erős hang- és fényjelzést ad.

A katasztrófavédelem munkatársai felszerelték és üzembe helyezték a készüléket. Zoltán azt mondja, örülnek, hogy megkapták a füstérzékelőt, így nagyobb biztonságban érzik magukat.

Biczó Zoltán
"Ha bármi baj van, jelez nekünk, és ki tudunk jutni. Amúgy is nehezen mozgunk, ha nem lenne készülék, akkor ha későn vesszük észre, mi nehezen jutunk ki az ajtón, mert mindketten mozgássérültek vagyunk."

Ebbe a parkerdei házba is került egy füstérzékelő. A lakók évek óta a téliesített ingatlanban élnek, a bútorok és burkolatok jó része fából készült, így tűzbiztonság szempontjából érzékenynek mondható a lakás. Az készüléket központi helyre, a galéria mennyezetére szerelték fel.

Kovács Katalin
"Nagyon szépen köszönjük, nagyon örülünk ennek a lehetőségnek, így biztonságban érezzük itthon magunkat."

Szakértők azt tanácsolják, hogy a készülék jelzése esetén, a kisebb tüzet megpróbálhatjuk magunk megfékezni, de mindeképp hívjuk a tűzoltókat.

Egyed László - szóvivő helyettes, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"Amennyiben egy kiterjedtebb tűzzel találjuk szemben magunkat, fontos, hogy elhagyjuk a lakást vagy házat. Ilyenkor fontos, hogy tegyük be magunk mögött az ajtót, amin keresztül a tűz tovább tudna terjedni a szomszédos lakásokra vagy a háznak a tetőszerkezetére."

A készülék akkumulátora nyolc-tíz évig bírja, utána le kell cserélni, (2:33) a szavatossági időt felirat is jelzi. Védeni kell a portól, például lakásfestéskor érdemes letakarni. Illetve fontos tudni, hogy a dohányfüstöt is érzékeli.