Hírek

Újabb adományokkal megrakott járműveket indít útnak a karitász Horvátországba

2021. január 11., 18:12

Majdnem 10 millió forintnyi adományt gyűjtött össze nem egész két hét alatt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a horvátországi földrengés áldozatainak megsegítésére. A szervezet első segélyszállítmánya már néhány nappal a katasztrófa után célba ért, de azóta is rengetegen próbálnak segíteni, így most újabb teherautók indulhatnak útnak nagyértékű rakománnyal a földrengés sújtotta övezetbe.

 

Újabb adományokkal megrakott járműveket indít útnak a karitász Horvátországba

“Meg az egy aggregátor is ráfér még. Úgy, kész , ennyi!

Szorgos kezek pakolták ma délután a karitász adományait azokba a kisteherautókba, melyek kedden hajnalban indulnak Sisakba. A széleskörű összefogással összegyűlt pénzen többek között kályhákat, aggregátorokat, építőanyagot vásároltak. Ezek mellett csupa olyan dolgot szereztek be, amit maguk a földrengés érintettjei kértek.  

“Konzerv van bent, minden.”

Még a pakolás közben is hozott valaki egy kisebb doboznyi adományt. A jánosházi plébános pedig az összegyűjtött pénzt adta át.

“Köszönjük! Szeretettel. Köszönjük szépen”

Bár egyelőre csak a plébániák töredékéhez ért el a karitász felhívása, rengeteg pénz gyűlt össze nagyon gyorsan.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“Nagytételben megvásároltuk a falazóanyagokat, a bepoucoló anyagokat, a hőszigetelő anyagokat, és még a MELIR Kft. tulajdonosa is hozzájárult egy raklap ajándékkal. És így most már rakják ott is kint a kamiont, holnap reggel ez a 24 tonnás nyerges kamion is elindul velünk. Most több mint hat és fél millió forint értékű ajándékot viszünk ki.”

Több tucat kályhát is visznek, amelyekkel az átmenetileg hajlékként szolgáló tengerparti lakókonténereket tudják fűteni a fedél nélkül maradt családok. Ehhez az egyik szombathelyi nagyáruház segítsége is kellett.  

Koronczai Ernő - üzemvezető, METRO Szombathely
“Elindítottam látatlanban egy kiszállításos autónkat Budaörsre, Székesfehérvárra illetve visszafele Győrbe. És a többi áruházunkból is áthozattam ezeket a kályhákat illetve aggregátorokat, hogy tudjunk segíteni a rászorulóknak.

Miután minden adomány bekerült az autókba Székely János megáldotta a közel nyolcmillió forint értékű szállítmányt.

Az adománygyűjtés folytatódik, várhatóan január végén indul útnak a következő szállítmány.

Székely János - megyéspüspök
“Nagyon sok emberben magától mozdult meg a gondolat, a vágy, hogy segítsünk, hogy adjunk. Kicsit talán átérezték, hogy milyen lenne ha itt dőltek volna romba az otthonaink, a házaink.”

A karitász a jövőben már az újjáépítésben szeretne segíteni, ehhez várják a felajánlásokat.