Hírek

Új szelektív gyűjtőautó járja majd a várost

2014. november 20., 15:18

2015. január elsejétől törvény írja elő a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését Magyarországon. Ennek elősegítésére Szombathely családi házas övezeteiben már működik a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszere. Az önkormányzat közel 65,5 millió forintot nyert pályázaton egy hulladékgyűjtő autó beszerzésére.

Új szelektív gyűjtőautó járja majd a várost

A Szomhull végzi a hulladékgazdálkodási tevékenységet a megyeszékhelyen és 42 környékbeli településen. A vonzáskörzetben már tavaly bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés rendszerét, a lakók külön zsákokban helyezik ki az újrahasznosítható szemetet. A tapasztalatok pozitívak. Az idei évtől Petőfi-telepen, Újperinten, Bogáton, Gyöngyöshermánban, Szentkirályon, a Szöllősi és a Zanati úti városrészeken is havonta egyszer házhoz megy a szelektív gyűjtőautó. Ez 3750 háztartást érint.

Csonka György - ügyvezető, Szomhull
"A kezdeti tapasztalatok nem voltak túl rózsásak, de azta kedvet kaptak a lakosok, és egyre nagyobb mennyiségű hulladékot tudunk így begyűjteni, ami újrahasznosítható."

Ilyen sárga zsákokba kerül papír-, műanyag- és fémhulladékot. Később válogatják, majd újrahasznosítják. A szemétszállítás napján a Szomhull munkatársai új zsákot tesznek minden postaládába. A rendszer gazdaságos, hiszen így kevesebb hulladék kerül a kukákba, és kényelmes, mert nem kell a gyűjtőszigetekig autózni. A vállalatnak már van egy szelektív gyűjtőautója, most újabb beszerzésére nyertek pályázati forrást: közel 65,5 millió forintot. A jármű jövőre áll munkába.

Puskás Tivadar - polgármester
"Igazából akkor hatékony a dolog, ha mi lakosok már úgy tesszük le a hulladékot, hogy az szétválogatható, ehhez ad lehetőséget ez a szelektív hulladékgyűjtő módszer."

Környezetünk megóvása fontos feladat, ennek érdekében népszerűsíteni kell a szelektív gyűjtést - hangzott el a sajtótájékoztatón. Jövőre újabb városrészekre és a lakótelepekre is kiterjesztik ezt a rendszert. Gyűjtőzsák a Szomhull ügyfélszolgálatán kérhető. (Szombathely, Welther Károly u. 4. Tel.: 94/314-575)