MNB - 2
MNB

Hírek

Új műtéti eljárás

2014. július 18., 17:15

Új műtéti eljárást vezettek be három évvel ezelőtt a szombathelyi mellkassebészeti osztályon. A tapasztalatok mára azt mutatják, a módszer segítségével a betegek kevesebb fájdalommal és gyorsabban épülnek fel.

Új műtéti eljárás

Délutáni vizit a mellkassebészeti osztályon. Ezek a kórtermek szinte soha nem üresek, az osztályra ugyanis Vas, Zala, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyéből is érkeznek páciensek.

dr. Gehér Pál, főorvos
Évente körülbelül 4-500 műtétet végzünk. Ebből 300 körül van a nagy műtétek száma, a többi kisebb beavatkozás. Az egy évben fölvett és kezelt betegek száma pedig 600 körül van.

Sokszor az ország más városaiból is küldenek ide betegeket. Szombathelyen ugyanis egy olyan új eljárást is alkalmaznak a korai stádiumban lévő tüdődaganatos betegeknél, amely hazánkban világ újdonságnak számít.

dr. Kecskés László, osztályvezető főorvos
Mi körülbelül három éve kezdtünk menni a világ után és az országban az elsők között itt vezettük be a Dunántúlon és Nyugat-Magyarországon ezt a technikát. Most ott tartunk, hogy 35 műtétet végeztünk ilyen módon.

Az eljárásnak köszönhetően a betegek kevesebb fájdalmat élnek át és gyorsabban is épülnek fel. A beavatkozás esetenként több százezer forintos költséggel jár, ám az osztály az Országos Egészségbiztosítási Pénztár segítségével finanszírozni tudja a műtéteket.