MNB - 2
MNB

Hírek

Új mentőautó állt munkába a Vasvári Mentőállomáson

2020. május 20., 19:29

Az országos mentőnap alkalmából jelentették be, hogy a húsz új gépjárművet állítanak szolgálatba, ezek közül kettő is Vas megyébe kerül. A térség országgyűlési képviselője az elmúlt évtized fejlesztéseiről is szólt köszöntőjében.

Új mentőautó állt munkába a Vasvári Mentőállomáson

V. Németh Zsolt – országgyűlési képviselő
„Az elmúlt 10 esztendő alatt megduplázódott a mentőszolgálatnál dolgozók bére, itt a mentőápolókra, mentőgépkocsi-vezetőkre, mentőtisztekre gondolok, de a gépkocsik száma is megsokszorozódott és lecserélődött. Olyan ezer gépkocsit vásároltunk az elmúlt 10 esztendőben”

Országosan 107 mentőállomás újult meg, és 34 új is épült. A vasvári közel 30 éve működik. Az itt dolgozók a város és a térség 15 ezer lakóját látják el. Tavaly például 1700 mentési feladatuk volt és több mint 120 ezer kilométert mentek.

Szabó Zoltán – vezető, Vasvári Mentőállomás
„Ez a fejlődésnek egy nagy lépése újra. Sokkal több könnyítés van benne, mint az eddigi kocsikban, teljesen légrugós, kiszintezi saját magát az autó, a hordágy berakásánál, az extrém súlyú betegeknél is ez nagy könnyebbséget fog jelenteni.”

Ezeket, a mentők munkáját segítő eszközöket be is mutatták az ünnepélyes átadás résztvevőinek.

"Ez segítséget fog nyújtani akkor, mikor extrém súlyú beteget kell szállítanunk. Nem kell felemelnünk, ha be tudjuk tolni. Teljesen csúszásmentes. Amikor végeztünk egy sima mozdulattal vissza lehet hajtani a helyére."

Vasváron kettő, a megyében pedig összesen 26 sárga mentőgépkocsi teljesít szolgálatot.

Lórántfy Mária – regionális igazgató, Országos Mentőszolgálat
„Szerencsére a megyében mentőgépkocsi ellátottság tekintetében jól állunk, de ez most már országosan is elmondható, hiszen Vas megyében a mentőgépkocsik átlagéletkora négy év. Már az összes mentőautó az új sárga mentőautó. Nyilván azért használódnak a járművek, használódnak az eszközök, tehát a folyamatos frissítés nagyon fontos.”

A Vas megyei mentők járműparkjának átlagéletkorát a jövő héttől újabb gépkocsi fiatalítja. Május 27-én a celldömölki mentőállomáson is megkezdi szolgálatát egy új mentőautó.