MNB - 2
MNB

Hírek

Új mechatronikai labort avattak a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában

2013. január 16., 17:53

A 8 millió forintos eszközbeszerzésből nem csak az iskola, de a város multicégei is profitálhatnak, hiszen több képzettebb szakember jelenik meg a munkaerőpiacon.

Új mechatronikai labort avattak a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában

"Egy ipari robotot látunk, tulajdonképpen hasonlókat használnak az ipar több területén, az autógyárakban"

Az új mechatronikai labor egyik berendezésének működését magyarázza ez a tanár a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskolában. Szerdán avatták fel az intézmény új gyakorlati oktatóhelyét, ahová mintegy 8 millió forint értékben vásároltak berendezéseket.

Horváth Szabolcs gyakorlatvezető anár, Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola
"Itt alapvetően pneumatikus, hidraulikus, elektropneumatikus és elektrohidraulikus berendezések találhatók, illetve PLC-k, ezek tulajdonképpen az ipari automatika oktatását szolgálják. "

Az új eszközök nagy részét a városban működő vállalkozások szakképzési hozzájárulásából vették. Az egyik nagyvállalat két éve közös képzést is indított az iskolával annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerőt tudjanak felvenni.

Dombi Márton személyzeti osztályvezető, TDK-Epcos
"Ez  terem nagyon sokat segít ebben. Ha belegondol, hogy ez a terem nem volt meg, akkor Ön is el tudja képzelni, hogy ezek a gyerekek az elméleti képzésen kívül olyan nagy szakmai ismeretet, amit a Szombathely városában letelepedett nagy multicégek használnak, nem szerezhettek."

Ez a diák azt mondja, ha végez, jó esélyekkel indulhat az álláspiacon.

Esső Gábor tanuló
"Egyrészt hiányszakma is ez a szakma, meg minden cég átállt erre a vezérléstechnikára, nem kézzel dolgoznak, kellenek szakemberek, akik beállítják a gépeket, és ezt pont tanuljuk itt."

Az eszközbeszerzés illeszkedik a Szombathely-Szentgotthárd-

Zalaegerszeg térségében megvalósuló Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ terveihez. Ettől a kormány egymilliárd euró tőkebefektetést és 25 ezer új munkahely létrejöttét várja.

Molnár Miklós alpolgármester
"A koncentrált mechatronikai képzésnek a helyszíne jelenik meg a szakközépiskolában egyetértésben a cégek kívánalmaival, az oktatók akaratával. Minden abba az irányba mutat, amit annak idején megfogalmaztunk, hogy a cégek, az oktatási intézmények és a város közreműködésvel tudjuk sikerre vinni ezt az egész programot"

A műszaki szakképző azt tervezi, hogy újabb hiányszakmában indít osztályt, szeptembertől mechatronikai karbantartókat is képeznek majd.