MNB
MNB - 2

Hírek

Új kerettantervek szerint kell elkezdeni az oktatást 2013 szeptemberében

2013. február 15., 16:56

Ehhez igazodva az iskoláknak a helyi tanterveiket is át kell alakítaniuk. Az érintett évfolyamokon a tankönyveket is átdolgozzák. Szombathelyen ma tartottak fórumot a változásokról iskolaigazgatóknak és leendő első osztályosok tanítóknak.

Új kerettantervek szerint kell elkezdeni az oktatást 2013 szeptemberében

A betűkkel ismerkednek az első osztályosok. Akik szeptemberben kezdik meg az iskolát, azokat már az új keret-és helyi tantervek alapján kell oktatni. Januárban jelentek meg a végleges kerettantervek. Ezekből kell minden iskolának egyet választania. A helyi tanterveket ennek megfelelően kell átalakítani. Most dolgoznak ezen az intézmények.

Fülöp Mária, kerettanterv bizottság tagja
Egy kicsit egységesíteni a magyar oktatási rendszert, meghagyva az iskoláknak a saját arculatát.De mégis, ne legyenek óriási különbségek az ország különböző pontjain.

Az új kerettanterveket általános iskolákban első-és ötödik osztályban, felemenő rendszerben vezetik be. Az elsősöknek szeptembertől 25 órájuk lesz. Új tantrágyként kerül bevezetésre pl. az erkölcstan. A kötelező óraszámokon felül minden iskola 10%-os szabad órakerettel gazdálkodhat. Ebben az iskola profiljához igazodó képzéseket tarthatnak.

Kiss Péter, igazgató - Dési-iskola
Itt a német-magyar kéttannyelvű képzésünket akarjuk megtartani. És ez pont most fog feljutni 5. évfolyamra. Azt mondom, talán az iskolánknak ez a legnagyobb kihívás, hogy 5. osztályban milyen tantárgyakat fogunk német nyelven tanítani. Gondolkodunk készségtantárgyban is és közismereti tantárgyban is.

Azokon az évfolyamokon, ahol új kerettantervet vezetnek be, a tankönyveket is át kell dolgozni. Ilyenek lesznek az egyik tankönyvkiadó elsős könyvei, ha jóváhagyják őket. Tartós tankönyveket kell a gyerekek kezébe adni. Ezeket ingyen kapják meg, mivel az állam 100%-ban vállalja a finanszírozást. Emiatt a tankönyvkiadóknak az eddig alkalmazott módszereiken is némileg változtatniuk kellett.

Esztergályosné Földes Katalin, érdemes tankönyvíró, Apáczai KIadó
Ezt a beleírós dolgot úgymond kikellett szedni, és helyette olyan feladatokat kellett kitalálni ami ezt a munkáltató jelleget megtartja, tehát dolgozik a gyerek, csak nem éppen  a tankönyve. Mi ezt úgy tudjuk megoldani, hogy eszközt adunk a gyerekek kezébe.

Mivel a kerettantervek nem készültek el időben, sőt van ami még nem is jelent meg, így az iskoláknak az új helyi tanterveket március 31-ig kell elkészíteniük.