Hírek

Új helyszínekkel és programokkal bővül a március 15-i ünnepségsorozat Szombathelyen

2015. március 11., 15:51

Erről tájékoztatták a sajtó képviselőit a Vasi Skanzenben. Már március 14-én szombaton elkezdődnek a rendezvények. A szervezők elsősorban a családokra számítanak.

Új helyszínekkel és programokkal bővül a március 15-i ünnepségsorozat Szombathelyen

A huszárhagyományok köré épül az idei ünnepségsorozat, szinte minden helyszínen feltűnnek majd a magyar vitézek. Szombaton huszártoborzót tartanak a Vasi Skanzenben, a gyerekeknek próbákat kell teljesíteniük, pecséteket gyűjthetnek, majd huszárrá avatják őket, végül a hagyományőrzőkkel együtt kiűzik a labancokat a múzeumfaluból. Berendeznek egy tábort is.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr Egyesület
"Megjelenik a gyalogság, a tüzérség, a lovasság, meg lehet ismerkedni a huszárok életével, fegyverzetével, és lesz egy tábori kórház."

Az a cél, hogy a szombathelyi polgárok magukénak érezzék az ünnepet, és minél több család látogasson ki a rendezvényekre - hangzott el a sajtótájékoztatón. A vasárnap felvonulással indul, megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát, a Március 15. téren felvonják a nemzeti lobogót, és műsort adnak a Neumann-iskola diákjai. Az ünneplők átvonulnak a Savaria Múzeum kertjébe, ahol zenés, táncos program kezdődik, és megkoszorúzzák Horváth Boldizsár szobrát.

Koczka Tibor - alpolgármester
"Új helyszínen, a Savaria Múzeum kertjében szervezzük a nagy szombathelyi megemlékezést, ami egy kicsit hasonlít a Nemzeti Múzeum lépcsőjére, úgy gondolom, mi szombathelyiek így a mi múzeumunk előtt tudunk méltóan megemlékezni."

A moziban ötödik alkalommal nyílik sajtófotó kiállítás.

Parais István - igazgató, AGORA
"A legérdekesebb, legizgalmasabb új elem délután a Városháza előtti dísztéren, a Mi március 15-énk címet viseli, ahol közösen, flashmobszerűen elszavaljuk a Nemzeti dalt."

Az ünnepség kísérőprogramjaként szombaton a Reményik-iskola diákjai tárlatvezetést tartanak a Vasi Skanzen farkasfai házában.