Hírek

Új felszerelések a tűzoltóknak és a mentőknek

2018. december 12., 15:58

Létra, védőruházat, EDR-rádiók - a legváltozatosabb eszközökkel gazdagodtak a Vas megyei önkormányzati, önkéntes tűzoltók és mentőcsoportok. Az eredményesen pályázók a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon vehették át a felszereléseket.

Új felszerelések a tűzoltóknak és a mentőknek

A tűzoltói beavatkozás alapeszközeit, egyéni védő- és szakfelszereléseket, valamint a gyors és közvetlen kommunikációhoz szükséges EDR-rádiókat kaptak egyebek mellett december 6-án a nyertes pályázók. Hetvenkilenc önkéntes tűzoltó egyesület közel 60 millió, öt önkormányzati tűzoltóparancsnokság mintegy 20 millió, és négy mentőcsoport közel két millió forint értékben kapott a működéséhez szükséges felszereléseket, fejlesztési támogatást a központi költségvetésből. Az önkormányzati tűzoltóságok most először pályázhattak.

Az önkéntesek tevékenységének jelentősségét hangsúlyozta a védelmi bizottság elnöke.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott
“Nélkülözhetetlen most már - és szerintem egyre inkább az - az önkéntes tűoltó egyesületek hozzájárulása a mindennapi, nem csak tűzvédelmi, katasztrófavédelmi, hanem a települések, polgárok biztonságának a biztosításához.”

Belterületi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztésére jelentős forrást különített el a megye, így csökkenhet az ilyen jellegű beavatkozások száma - a többi között ezt mondta Kondora Bálint a megyei közgyűlés alelnöke, aki az eseményen méltatta a katasztrófavédelmi szakemberek munkáját.

Az idei több szempontból is a fejlesztés éve volt Vas megyei tűzoltók számára - emlékeztetett Bognár Balázs megyei igazgató. Az egyik legnagyobb beruházás a körmendi épület volt.

Bognár Balázs - igazgató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
“A körmendi hivatásos tűzoltók egy megújult laktanyában teljesítettek már szolgálatot, Szombathelyre ezév áprilisában megérkezett egy új típusú Rába gépjárműfecskendő, ezzel már mindhárom tűzoltóparancsnokság rendelkezik már ilyen modern eszközzel, a kőszegi tűzoltók pedig a nyár végén költözhettek be teljesen új laktanyájukba.”

A pályázaton elnyert eszközök nagymértékben javítják a tűzvédelmi reagáló képességet, hozzájárulnak a megyében élők biztonságának és biztonságérzetének növeléséhez.