MNB
MNB - 2

Hírek

Tűzvédelmi fórum

2018. november 08., 13:26

A tavaly megszervezett Társasházak Napja sikerén felbuzdulva idén is megtartották azt konzultációs fórumot, amelyre a katasztrófavédők hívták a lakásszövetkezetek és lakóközösségek képviselőit. A lánglovagok minden évben megpróbálják felhívni a lakosság figyelmét a társasházakat érintő tűz- és káresetek elkerülésére.

Tűzvédelmi fórum

Egy 14 emeletes, füsttel telített tömbházból mentik a katasztrófavédők a lakókat. A felvételek egy korábbi szimulációs gyakorlaton készültek. Az ilyen és ehhez hasonló tűzesetek elkerülése, illetve a  szükséges mentési munkálatok hatékony elvégzése érdekében a katasztrófavédők minden évben felhívják a lakóközösségek figyelmét a követendő tűzmegelőzési szabályokra, valamint azokra a hiányosságokra, amelyeket az elmúlt évi ellenőrzések, felülvizsgálatok során észleltek a szakemberek.

Lakatár Gábor - vezető, Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség
"Az ellenőrzések során minimális azon orvosolható hiányosságokat tártunk fel. Úgy gondolom, hogy az itt, illetékességi területünkön lévő társasházakban ezek a tűzvédelmi szabályok betartásra kerülnek, az emberek egyre jobban jogkövetőek és ez köszönhető a megelőzésnek és az ezen lévő felkészítéseknek is."

Az idei fórumon szó esett a villamos hálózatok, szellőzőrendszerek kötelező ellenőrzéséről, és a rácsos védekezés veszélyeiről, valamint a tűzoltók számára kijelölt felvonulási területen való parkolásról. A katasztrófavédők 114 középmagas épületet ellenőriztek, ezek közül 53 esetben tapasztaltak szabálytalan tárolást. Görömbölyi Róbert tűzoltó őrnagy hangsúlyozta: a közlekedő és a lépcsőház nem tároló, a vagyontárgyak raktározását szolgáló helyiségekre külön tűzvédelmi előírások vonatkoznak.

Beliznai Pálné - elnök, Bem Lakásszövetkezet
"Mindennapos téma, hogy tényleg jönnek a lakók és bejelentik, hogy a lépcső alatt mi van, a folyosón mi van és hát próbálunk harcolni."

A eseményen elismerték a Bem Lakásszövetkezetnek, a megelőzés és a tűzesetek elkerülése érdekében végzett munkáját, amelyet időről időre a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltséggel együttműködve valósít meg.