Hírek

Turistaházat építenek a Hörmann-forrásnál, a Kőszegi hegységben

2014. július 24., 19:35

A már romokban álló, egykori határőrlaktanya helyén készül majd a beruházás. Az Országos Kéktúra útvonal mentén a Szombathelyi Erdészeti Zrt. építkezik.

Turistaházat építenek a Hörmann-forrásnál, a Kőszegi hegységben

Életveszélyes terület. Erre hívja fel ez a tábla a turisták figyelmét a Hörmann-forrás közelében álló egykori határőrlaktanya bejáratánál. Az épület a 90-es évek óta üresen áll. Korábban 50-60 határőr állomásozott itt. A legénységi szállás, a tiszti lakások és a garázsok szinte romokban hevernek, a födémből már fák nőttek ki. A Kőszegi hegységben található laktanyák tulajdonjoga hosszú ideig tisztázatlan volt, most itt, a Hörmann-forrásnál a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti beruházásba foghat.

Varga László erdőművelési előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A Szombathelyi Erdészeti Zrt. kérte vagyonkezelésre a területet, és most van folyamatban a szerződéskötés a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel, amely alapján a kezelésünkbe kerülhet ez a jelentős nagyságú terület. Szándékunk, tervünk szerint ugyanolyan vagy hasonló turistaházat fogunk építeni, mint ami egykor állt a Hörmann-forrásnál.

Ezek a régi fotók a korabeli turistaházat mutatják. Többszintes, alpesi jellegű épület fogadta a kirándulókat. A Kőszegi hegységben már az 1900-as évek elején is pezsgett a bakancsos turizmus. A vasfüggöny-korszakban viszont már csak külön engedéllyel volt látogatható a természeti értékekben gazdag terület. Az egykori turistaház helyére pedig határőr laktanya épült. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. a területén lévő Országos Kéktúra szakaszát folyamatosan gondozza, 3 éve indult közjóléti beruházásainak folytatásaként pedig várhatóan 2015-ben megépül a Hörmann-forrási vendégház.