Hírek

Túl sok a lopás a Jáki úti temetőben

2020. szeptember 09., 20:39

Nagy értékű virágcsokrok, vázák tűntek el az elmúlt hetekben a sírokról. A közterület-felügyelet egyenruhásai járőröznek az ösvényeken - tettenérés után az elkövető akár börtönbüntetést is kaphat.

Túl sok a lopás a Jáki úti temetőben

Hetente 8-10 alkalommal érkezik bejelentés a temetőgondnokságra valamilyen lopásról - ez minden eddiginél több. A tolvajok - úgy tűnik - visszatérnek a megszokott helyekre: már tudják, hol lehet hozzájutni a több ezer forintot érő virágkompozíciókhoz. Néhány sírról tárgyakat is elloptak.

Bohoda Klára
“Én is úgy jártam, hogy mentem anyukámnak a nyughelyéhez, és azt tapasztaltam, hogy a betétet kilopták belőle, a vázából, ami jó messze van innét, a ravatalazótól jó messze van anyukám sírhelye.”

Sokak számára biztonságot nyújt a közterület-felügyelők jelenléte, akik rendszeresen járőröznek a temetőben..

Kiskós Ferenc - igazgató - Vas Megyei Temetkezési Kft.
“A temetőlátogatók folyamatosan jelentették azt, hogy a virágcsokrokat, valamint egyéb kegyeleti tárgyakat, de sajos az utóbbi időben már a vázákat is eltulajdonítják ismeretlen személyek, és számunkra ez egy nagy probléma, próbálunk a probléma llen tenni, tehát van egy őrszolgálatunk, akik folyamatosan járőröznek a temetőben, de sajnos az élő őrzés lehetősége számunkra nem teljesen adott.”

Ezért kért segítséget a temető vezetője az önkormányzattól - már meg is jelentek az egyenruhások. A (12:58, 13:34) közterület-felügyelők gumibottal, bilinccsel felszerelkezve cirkálnak az ösvényeken. A bűnmegelőzési bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a temetői tolvajokra nem csak pénzbírság várhat.

Kelemen Krisztián - elnök - Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság
“A lopást a Büntető Törvénykönyv 370. paragrafusa tárgyalja, amely kimondja, hogy ha a lopás szabálysértési értékre, tehát 1-50 ezer forintig dolog elleni erőszakkal - tehát ha vmit leszerelnek a sírokról, keresztet, vagy virágtartót - és a temetőben, temetkezési emlékhelyeken a halottak emlékére rendelt tárgyakra követik el, akkor bűntett miatt akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.”

Ha a közterület-felügyelők jogellenes tevékenységet tapasztalnak, azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.