MNB - 2
MNB

Hírek

Trófeaszemle

2019. október 15., 14:20

Bár az öreg, úgynevezett golyóérett gímbikákra október végéig lehet vadászni, a javát a szeptemberi szarvasbőgésben ejtik el. A legszebb és legérdekesebb trófeákat idén is a Szombathelyi Erdészeti Zrt. káldi vadászházánál megtartott mustrán láthatta a megye vadásztársadalma. Ezúttal a megszokottnál jóval több, 127 trófeát tettek közszemlére.

Trófeaszemle

Ezúttal gímszarvasok helyett a vadászokat hívta egybe bőgőkürtjével Horváth Imre. A szezon eddigi legnagyobb, 13,17 kg-os trófeáját az ő vezetésével egy dán vendég ejtette el.

Horváth Imre – hivatásos vadász, Rákóczi Vadásztársaság
„Ez egy fantasztikus nagy élmény volt, hiszen a bika kint feküdt a szójában, és mikor meglátott bennünket, bement az erdőbe. Ott ültünk vagy két órán került. Mehetünk haza, mondta a vendég. Az utolsó lővilág határán voltunk. Mondtam neki, megjelent egy tehén, ez vissza fog jönni a tehenéért, ez nem hagyja egyedül.”

Hetedik alkalommal szervezte meg a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a vadászkamara a trófeaszemlét, amely a megye 53 vadászatra jogosultjának szakmai mustrája is. A Vadászkürt Egyesület tagjai elfújták a “Terítéken a szarvas” szignált is, hogy megadják a tiszteletet az elejtett vadnak. A szeptemberi szarvasbőgés idején hozzák terítékre a legértékesebb agancsú állatokat.

Gagyi István – elnök, Vas Megyei Vadászkamara
„127 trófeát állítottak ki a vadászatra jogosultak. Ez egy szakmai rendezvény is, ahogy mondtam, ilyenkor a szakemberek egy trófea előtt elgondolkodnak, megbeszélik az abból levonható konzekvenciákat, okosodnak, már bocsánat, hogy ezt mondom. Mindig lehet tanulni.”

Ebben a gímszarvas vadászati szezonban a hatóság előírása alapján közel 1300 bikát kell elejteniük a vadgazdálkodóknak.

Pukánszki Zoltán – vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
„Egy jó szezon után vagyunk, azt gondolom, jó időjárásunk is volt, segített a vadászatban, és olyan minőségű vadállomány van Vas megyében, ami ennek kellő alapot is adott. 520 db gímbikát bírált le a vadászati hatóság, Vas megyében eddig 106 bika esett az erdőgazdaság vadászterületein, és ez a 7,8 kg átlagsúly egy nagyon jó eredmény.”

Október 31-ig még lőhetők az öreg, úgynevezett golyóérett bikák, az ennél fiatalabb, selejtnek minősülő bikák pedig január végéig vadászhatók. A gímszarvasok vadásztatása jelentős bevételt hoz a vadgazdálkodóknak, épp ezért fontos a csak megsebzett állatok felkutatása is. Ebben játszanak fontos szerepet a vérebek és vezetőik. Az idei trófeaszemlén őket is köszöntötték.