MNB - 2
MNB

Hírek

Trófeaszemle

2018. október 18., 13:33

Legalább fél kilogrammal nehezebbek idén a trófeák, a tavaszi, kora nyári időjárás ugyanis kedvezett az agancsépítésnek, de a jó eredmények a vadgazdálkodók munkáját is dicsérik. Ez hangzott el a 6. vasi trófeaszemlén, ahol 110, a szeptemberi bőgés időszakában elejtett gímbika koronáját állították ki a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-hidegkúti vadászházánál.

Trófeaszemle

Terítéken a szarvas, ezt jelzi a vadászkürt szó. A 2018/19-es idényre 1235 gímbika elejtését írta elő vadászati hatóság a megyében. Ennek nagy részét, a szeptember-októberi párkeresés, azaz bőgés idejében hozzák terítékre. A hónap közepéig 450 gímszarvas agancsát bírálták el, ebből közel 300 érmes lett, 110-et pedig ki is állítottak a vasi trófeaszemlén.

Jámbor László – elnök, Országos Magyar Vadászkamara
Azok, akik itt 2018-ban terítékre hoztak akár külföldi, akár belföldi bérvadászként gímbikát, és ezek bemutatásra kerültek, jövőre, vagy a következő években is el fognak ide látogatni, mert itt egy olyan színvonalú gímszarvas gazdálkodásnak lehetünk a tanúi, ami országos szempontból is példa értékű.

Majthényi László – elnök, Vas Megyei Közgyűlés
Mégiscsak ez a szezon, amikor több olyan trófea is elejtésre került a megye közigazgatási területén, amire sokáig fogunk emlékezni. 13.41

Így köszöntötte a megyei közgyűlés elnöke a szemle résztvevőit. Minden idők legnagyobb, 15,96 kg-os vasi trófeáját egy külföldi vendégvadász a bérbaltavári területen ejtette el.

Werner Perlinger
Mikor megláttuk a bikát, tudtuk, hogy óriási, de nem gondoltuk, hogy ekkora! 40 éve vadászom, azóta próbálok egy ilyen trófeát begyűjteni. Most éppen a születésnapomon sikerült terítékre hozni ezt a gyönyörű gímbikát.

A trófeamustrára 23 vadászatra jogosult hozta el büszkeségeit. Az agancsok átlagsúlya meghaladja az előző évekét.

Pukánszki Zoltán – vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A trófeák felrakása, ami a tavaszi-kora nyári időszakban zajlik, az jól sikerült. Mondjuk így. Átlagban kb. fél kg trófeatömeggel nagyobbak a gímszarvas bikáink, mint a korábbi évben, vagy években.

A vasi trófeaszemlén köszöntötték a Szombathelyi Erdészeti Zrt. három munkatársát is, akiknek munkáját az országos vadásznapon ismerték el. Pukánszki Zoltán a magyar vadászkamara aranyérmét, Tompa Miklós a vadászatért érdemrendet, Piri Norbert pedig megyei vadászkamara ezüst kitüntetését vehette át.