Hírek

Trófeaszemle

2017. október 13., 16:31

108 gímszarvas bika trófeáját tekinthette meg Vas megye vadásztársadalma a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által 5. alkalommal megrendezett Trófeaszemlén. A szeptember elsején kezdődött vadászati idény fő szezonja a bőgés ideje. Ilyenkor ejtik el a közép- és időskorú bikák javát.

Trófeaszemle

Vas megye vadászati adottságai, az élőhelyi lehetőségei, valamint a gímszarvas állomány genetikája átlagon felüli, ezt erősíti a szakszerű és hozzáértő vadgazdálkodás – így jellemezte az 5. Vas Megyei Trófeaszemlén kiállított gímbika trófeák alapján a szeptemberben indult szezont, és az itt folyó munkát az Országos Vadászkamara elnöke.

Jámbor László – elnök, Országos Magyar Vadászkamara
Vas megye élen jár abban, amit szeretnénk elérni a következő időszakban mind a 19 megyénél, hogy ne csak egy vadászatra jogosult, ne csak néhány, egymás mellett lévő vadászatra jogosult rendezzen ilyen trófeaszemlét, hanem próbáljanak egy nagyobb tájegységet, akár egy egész megyét is bemutatni egy ilyen trófeaszemlén.

Vas megyében 53 vadászatra jogosult gazdálkodik, ezek mintegy fele mutatta be a trófeaszemlén a terítékre hozott gímbikák agancsát.

Gagyi István – elnök, Vas Megyei Vadászkamara
Elég sokan vagyunk itt, minden évben növekvő ez a szám. Egy igazi szakmai mustra ez, megnézni, hogy azok az elejtések milyenek voltak.

Az éves vadgazdálkodási terv szerint ebben a szezonban 1126 gímbikát kell elejteni a megyében, ezeknek közel felét hozták eddig terítékre. A trófeák 54 %-a arany, ezüst, és bronz minősítést kapott. A tavalyihoz hasonlóan idén is a Rákóczi Vadásztársaság területén ejtették el a legerősebb bikát.

Kiss Győző – elnök, Rákóczi Vadásztársaság
Akkor 13,19 kg volt, az idén is az eddigi bírálati adatok alapján mi vagyunk az elsők. Most ugyan csak egy 12,74-essel. Talán még annyi érdekessége van a dolognak, hogy a két bika a vadászterületünk ugyanazon területén esett el.

A vasi trófeaszemle hagyományát megteremtő, és ennek helyszínt adó Szombathelyi Erdészeti Zrt. 45 ezer hektáros vadászterületen gazdálkodik.

Pukánszki Zoltán – vadgazdálkodási csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
200 db gímbikát kell elejtenünk. Ebből kb. 100 db bika a középkorú és az öreg, 100 db pedig a fiatal. Most a szeptemberi szarvasbőgés időszakában az érett bikákat hozzuk terítékre, ennek megfelelően most kb. 100 bikánál tartunk, ennek a 70 %-a közép- és idős korosztályból került ki.

A 108 trófeát felvonultató idei mustrán elhangzott, a vadgazdálkodóknak együttműködve, egymást segítve kell dolgozniuk. A szemle egyben a szezon értékelése is volt. A szeptemberben elejtett gímbika agancsok átlagsúlya 0,5 kg-mal elmaradt a tavalyitól, de csak azért, mert a 2016-os kiugróan jó év volt.