Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Triázs-rendszer a sürgősségi osztályokon

Adásban volt: 2019. január 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Január elsejétől minden sürgősségi osztályon működnie kell az úgynevezett triázs-rendszernek, ami kiszámíthatóbbá és gyorsabbá teheti a betegellátást. A pácienseket a tüneteik alapján súlyossági kategóriákba sorolják, és e szerint történik az ellátásuk. Más újdonság is van a rendszerben.

Sorra érkeznek a betegek a Markusovszky Kórház sürgősségi ambulanciájára. Mindegy, hogy valaki mentővel vagy a saját lábán jön, perceken belül felveszik az adatait, kikérdezik a panaszairól, korábbi betegségeiről, megmérik a vérnyomását, testhőjét, szaturációját, és ezek alapján ellátási kategóriákba sorolják - ez az ún. triázsolás.

Kovács Éva - vezető ápoló, Sürgősségi Betegellátó Osztály
"Ezek mindegyike rögzítve van a triázs-lapra, ezt követően van a besorolás, ezeknek az értékeknek illetve a szubjektív panaszainak a függvényében. Ugye itt 5 kategória van besorolva a triázsba, az 1-es, 2-es, 3-as kategória egyértelműen itt marad a triázsban, a 4-es, 5-ös kategóriájú betegek mennek a belgyógyászati illetve a trauma ambulanciára."

Ez a rendszer Szombathelyen már évek óta működik, így a január elsejétől életbe léptetett egységesítés itt kevésbé érezteti a hatását. A jogszabály célja a várakozási idő csökkentése és az orvosok tehermentesítése. Újdonság az alapellátási egység, ami egy külön szakrendelő az olyan kevésbé súlyos betegek számára, akik lényegében indokolatlanul veszik igénybe a sürgősségi ellátást. Szombathelyen a napi 200 betegből minden második ilyen.

Gecse Krisztián - osztályvezető főorvos, Sürgősségi Betegellátó Osztály
"Egy olyan tehermentesítési egység lenne az ambulancián belül, ami az alacsony rizikójú betegek közül kiválasztaná azt a beteganyagot, aki lényegében egy plusz teherként jelenik meg a sürgősségi ambulancián, de feltehetően nem fog osztályos felvételt vagy egyéb komolyabb kivizsgálást igényelni az ő állapota."

A jogszabályi előírástól függetlenül a szombathelyi ambulancián már hónapokkal ezelőtt bevezették az osztályos diszpécseri státuszt. Az ő feladata a beteg tájékoztatása a várakozási idő alatt. A főorvos kérdésünkre elmondta: a sürgős eseteket eddig is, és ezután is azonnal ellátják, várakozniuk azoknak kell, akik kevésbé súlyos probléma miatt jönnek. Influenza-szezonban például gyakori, hogy torokfájás, köhögés miatt keresik fel az ambulanciát, miközben ezekkel a tünetekkel a háziorvosi rendelőben vagy az ügyeleten kellene jelentkezniük a betegeknek.

2019. január 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében