Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Toxinok az élelmiszerekben

Adásban volt: 2019. február 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Mi okoz kevesebb problémát, a növényvédő szerek maradéka, vagy a biotermesztésben esetleg megnövekedő gombafertőzések következtében kialakuló toxinok. Erre a fontos kérdésre keresték a kérdést a szakemberek két napon át a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei csoportjának szervezésében megtartott konferencián.

Így néz ki szabad szemmel a gabonaminta. Látszólag egészségesek a szemek. (1.10) A speciális fény azonban megmutatja, hogy a látszat csal.

A zöldes színű fluoreszkálás, ami az aflatoxin jelenlétét mutatja azon az alapon, hogy Aspergillus gombával fertőzött a termény. 1.36

A növényvédelmi szakértő azt mondja, ha egy kilogramm terményben öt szem zöldesen fluoreszkál, akkor a gabona toxintartalma már meghaladja az egészségügyi határértéket, tehát mérgező. A most vizsgált aflatoxin a gabona fuzáriumos gombabetegségének következménye, ami természetes módon jelen van a földeken.

Eredics András – növényvédelmi szakértő
A gazdálkodás elemei közé sorolt növényvédelem hivatott arra, hogy a kórokozó a kalászban ne tudjon elszaporodni és a szemeket ne tudja fertőzni. Ha nem védekezünk a gombabetegségek ellen, akkor fertőződik, szennyeződik toxinnal a termény, a szem, ami aztán a táplálékba bekerülhet. 4.02

A középkorban a gombatoxinok okozták a Szent Antal tüzének hívott, végtagvesztéssel járó súlyos betegséget. Az egyre divatosabb biotermesztés miatt a probléma ma is valós. Például a májrák kialakulásáért 30 %-ban ez a méreg a felelős – mondta el a belgyógyász a konferencián.

Baranyai Marietta – belgyógyász főorvos
Karcinogének, az azt jelenti, hogy a daganatképződésben van nagy szerepe ezeknek a mikotoxinoknak, befolyásolják az immunológiai státuszunkat, bőrgyógyászati tüneteket okozhatnak, ugyanakkor vannak olyan típusú mikotoxinok, amik hormonális rendszerre hatnak, 9.20

Legutóbb tavaly decemberben adott ki riasztást a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal, mikotoxinnal fertőzött zabtartalmú ételeket hívtak vissza a polcokról.

Both Gyula – megyei elnök, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
A toxinoknak a jelenléte Magyarországon elég nagy. A statisztikai adatokat több helyről le lehet tölteni, azt mutatják, hogy a megengedett értékek felett vannak jóval. Nagyon kell arra figyelni, hogy ezek a toxinok sütés-főzés hatására sem bomlanak, tehát egy zsemlében, kifliben is bent lehetnek, és ezek lerakódnak az emberi szervezetben. 13.38

A növényorvosi kamara megyei elnöke szerint az egészségre káros toxinok elszaporodását szakszerű szerhasználattal lehet megelőzni. A kétnapos konferencián számos előadást hallhattak a gazdák a korszerű növényvédelemről, ezek használatának aktuális szabályairól.

2019. február 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében