Hírek

További óvintézkedések a városban

2020. március 20., 19:08

Ezentúl nem tartózkodhatnak 100-nál többen egyszerre a Vásárcsarnok épületében, családonként két szájmaszkot biztosít az önkormányzat a szombathelyieknek, és nyitottak egy számlát, ahová pénzbeli felajánlásokat várnak - újabb intézkedéseket hozott Nemény András polgármester a járványhelyzetre való tekintettel.

További óvintézkedések a városban

Sorban állnak, 1-2 méter távolságot tartva a vásárlók a piac előtt. Mostantól biztonsági őrök felügyelik, hogy 100 főnél többen ne legyenek egyszerre a csarnokban. Csak az 1-es csarnok hátsó ajtaján át közlekedhetnek a vásárlók, a főbejáratot lezárták. Feliratok is figyelmeztetnek az új szabályra.

Horváth Miklósné
"Igen hallottam, és jónak tartom, igen. Mennyire tartja be a járványügyi helyzetre vonatkozó ajánlásokat? Amennyire tudom, fertőtlenítés, kesztyű, takarítás, ilyesmi."

A polgármester csütörtökön este a város facebook-oldalán jelentette be ezt az újabb korlátozást, amivel a Vásárcsarnokban is csökkenteni szeretnék a koronavírus terjedésének esélyét. A szombathelyiek biztonsága érdekében 100 ezer szájmaszkot is rendelt a város.

Nemény András -  polgármester
25 ezret az egészségügyben és a szociális területen dolgozók érdekében már korábban megrendeltem, így összesen lesz 100 ezer maszk, amelyik ilyen fajta maszk lesz, így fog kinézni, ezek mosható maszkok és az elsődleges kérés az, hogy amikor megkapják otthon, akkor mossák ki 65-90 fokon, és utána használják.

A jövő héten 2-2 szájmaszkot kapnak majd a családok, akiktől azt kérik, hogy a tömegközlekedési eszközökön és azokon a helyeken használják, ahol többen vannak egyszerre.

"Vigyázzatok magatokra és egymásra!"

Járőrözni indulnak a polgárőrök. A szövetség biztosítja számukra a maszkot és a gumikesztyűt, az idősebb polgárőröket pedig nem vezénylik ki. Fokozottan ellenőrzik a közterületeket, elsősorban a lezárt játszótereket és a parkokat.    

"Gayer parkot lejártuk, személyek nem tartózkodtak, diákokkal nem találkoztunk."

A járőrök jó tanácsokkal látják el az embereket, és otthonmaradásra biztatják őket.

Kiss Viktória - elnökségi tag, Vas Megyei Polgárőr Szövetség
"Próbáljuk elmondani, mik azok a tanácsok, amit ebben a helyzetben jó lenne, ha megfogadnának. Természetesen nem arról van szó, ha két-három gyermek játszik lent az udvaron, hiszen jó idő van, kell a mozgás, inkább arra hívjuk fel a figyelmet, hogy ne csoportosuljanak, ne legyenek túl sokan egy helyen, különösen figyelve ugye az idősekre."

A koronavírus-járvány miatt sokan vesztik el a munkájukat. Az ő támogatásukhoz, valamint védőfelszerelések és kórházi eszközök vásárlásához várják a szombathelyiek adományait. Az erre a célra nyitott számlán az első összeg a polgármesteré: Nemény András a veszélyhelyzet fennállásáig havi 200 ezer forintot ajánlott fel a Koronavírus Alapba. Egyúttal bejelentette: pénteken 18 órától egy háziorvossal közösen élő fogadóórát tart a facebookon.