Hírek

Tovább tart a kullancsszezon

2014. október 16., 14:41

Az idén úgy tűnik, hogy hosszabbra nyúlik az eddig jellemzően májusban kezdődő és a nyár végéig tartó kullancsszezon. A szakemberek a híresztelésekkel ellentétben arra hívják fel a figyelmet, hogy a házi kedvenceket megcsípő kullancsok az emberre nem veszélyesek. De nem árt az óvatosság!

Tovább tart a kullancsszezon

Különösen sok a kullancs Vas megyében, az enyhe tél és a sok eső kedvez a szaporodásuknak. Főként a lombos erdőkben, füves-bokros területeken élnek, de a városi parkokban, kertekben is előfordulhatnak. Az elmúlt hetekben több kutyát kellett kullancscsípéssel állatorvoshoz vinni.

Németh Ferenc
„Hallottam róla. Volt is bent, el kellett vinni állatorvoshoz és ott lett kivéve”

Marton Zoltán
„Sokat járunk erdőbe, és egyszerre volt hét benne. Mind a hetet úgy kellett kiszedni. Egynek bent maradt a feje, azzal állatorvoshoz kellett menni, de hála istennek sikeresen ki tudta bányázni a kullancsnak a fejét”

„A babéziának van emberi kórokozója, és van állati is. Ez a kettő nem azonos”

Ezt már Schneider Ferenc mondja. Az infektológus szerint nem kell a legrosszabbra gondolni akkor sem, ha már megcsípte a kullancs a házi kedvencet.

Schneider Ferenc, osztályvezető főorvos
„A kullancs nem azért veszélyes, mert csíp, hanem azért, mert benne van a kórkozó, és ha benne van, akkor a csípése, harapása során bekerülhetnek ezek a kórokozók az állat, illetve az embernek a keringésébe.”

Ha a kutyus kedvetlen, bágyadt, nem eszik, lehet, hogy kullancscsípése van. Az állatorvos szerint sem kell a gazdiknak attól tartaniuk, hogy  megbetegednek.

Varjú Gábor- állatorvos, Szombathelyi Állatkórház
„Ami igazán veszélyes a kutyákra, a babézia. Ez csak a kutyáknak a betegsége, a gazdáknak nem kell tőle tartani, illetve ha megbetegszik az állat, nem fertőző a gazdára”

A házi kedvenceket érdemes nyakörvvel, vagy gyógyszeres cseppekkel védeni a kullancsoktól, a szabadidejüket természetben töltők pedig ügyeljenek arra, milyen ruhát viselnek.