Hírek

Tovább folytatódik a gyűjtés a Székesegyház felújítására

2011. augusztus 12., 13:11

A hívek adományából több mint 10 millió forint jött össze, most pedig internetes licitet hirdetett meg Veres András megyés püspök. Ugyancsak a felújítás pénzügyi támogatását szolgálja Mága Zoltán hegedűművész pénteki koncertje a Nagytemplomban.

Tovább folytatódik a gyűjtés a Székesegyház felújítására

A tetőszerkezet és az oldalsó falfelületek renoválása folyik ezekben a napokban is.

Húsvét óta tart a Székesegyház felújítása. A szakemberek a tetőzetet illetve az oldalsó falakat renoválják. Így néz ki a Püspöki Palota kertéjből a Székesegyház egyik oldala: állványzat takarja el az épületet. Két éve történt a templom statikai felmérése, akkor kiderült: nagyon rossz állapotban van a tetőszerkezet.

Dr. Veres András, megyés püspök
A Székesegyház faszerkezete olyan mértékben meggyengült a különböző beázások illetve az elévülés folytán, hogy szükségessé vált és gyorsan, annak megerősítése. A szakemberek véleménye szerint ha az oldalfalakat egy későbbi időpontban szerettük volna felújítani, akkor pusztán az az állványzat, ami most áll, az kitette volna a költségek kétharmadát.

A tetőfelújítás és a külső tatarozás mintegy 140 millió forintba kerül. A nagyvárosok templomainak felújítására nincs pályázati forrás - mondta a megyés püspök, ezért az egyházmegyében gyűjtést szerveztek, amelyből több mint 10 millió forint gyűlt össze. A gyűjtés tovább folytatódik, de már az interneten. Két festményre és egy, a Székesegyházról készített fotóra lehet licitálni mától augusztus 21-ig. Az ebből befolyt pénzösszeget is a felújításra fordítják, akárcsak Mága Zoltán hegedűművész pénteki jótékonysági koncertjének bevételét. A tervek szerint a nagytemplom tornyainak és főhomlokzatának felújítására - pályázat segítségével - jövőre kerülhet sor. Új helyre költözött a Martinus Kiadó. A Püspöki Palotából a korábbi Szent Márton Kölcsönkönyvtár helyére került át a székhelye.