MNB - 2
MNB

Hírek

Történelmi kalandjáték a Fő téren

2018. november 09., 15:42

Múltidéző történelmi kalandozásra hívja a szervező AGORA a gyerekeket a 4. századi Savariába. A fiatalok játékos feladatok segítségével megismerhetik a régi római várost, az ókori emberek mindennapjait és Szent Márton legendáját.

Történelmi kalandjáték a Fő téren

"A rómaiaknál nagyon fontosak voltak a fürdők."

A helytartói palotát, a fürdőt és a fórumot is bejárhatják képzeletben a gyerekek a játékban. Amint belépnek a városkapun, kapnak egy erszényt, amibe pénzt gyűjthetnek, ha teljesítik a feladatokat a hét állomáson.

"Melyik az a valahány darab, amelyiken hamis pecsét áll?"

Hamis árut kell keresni a kereskedőházban, (6:44) elriasztani a fürdőház tetején rikácsoló kuvikot, és hatféle színből kirakni a helytartói palota mozaikpadlóját.

Meskó Krisztián - kalandvezető
"Gyakorlatilag a minta ott van lenn, ki kell egészíteni, nyolc kis terület van, ahol az előszínezésnek megfelelően le lehet rakni a mozaikokat, és gyönyörű színezet jön ki, pontosan annak a fogadóteremnek a padlóintázata, ami ott állt anno a Romkert területén."

Minden feladathoz kapcsolódik egy történet, amiből játszva tanulhatják meg a gyerekek, milyen volt az élet az ókori Savariában. A program 5 éves kortól ajánlott, de a Bercsényi-iskola nyolcadikosai éppúgy élvezték, mint a kisebbek.

Gőczi Dominik
"Nagyon jó volt, teli van érdekességekkel, sokat tanultam."

Nagy Gabriella - osztályfőnök, Bercsényi-iskola
"Szerintem ezek az alkalmak az igazán hasznosak, hiszen nagyon interaktív, amit itt beredneztek a gyerekeknek. Amikor megtapasztalatnak valamit a diákok, az a tudás igazán meg fog maradni nekik."

"371-ben meghal Tours püspöke."

A kalandjátékot még 2016-ban, a Szent Márton-évre állította össze a szervező AGORA.

Kiss Andrea - gyermek- és ifjúsági szakági vezető, AGORA
"Legkiemelkedőbb története a Szent Márton-legenda feldolgozása, de emellett azokat a romokat, amiket most romokként látunk Szombathelyen, azokat képzeltük újra, színesítettük és építettük meg piciben, és ezekhez játékokat kötöttünk."

Az idei Szent Márton Ünnepi Héten a Fő térre várják a gyerekeket még szombaton is, 9-től 13 óráig.