Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Tógák és tunikák

Adásban volt: 2019. augusztus 13.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Másfél hét múlva karnevál, lassan előkerülnek a gardróbokból a tógák és tunikák. Szerdán nyit a Teleki Ruhaszalon, ahol idén is készültek új jelmezek és kreatív kiegészítők. A fesztiválozók kölcsönözhetnek és vásárolhatnak is az oladi szakgimnázium tanulóinak munkáiból, közel kétezer ruhából lehet válogatni.

Az ókori Rómában úgy 150-200 évente változott a divat, új anyagok, színek és kiegészítők jelentek meg, de az alapdarabok maradtak.

"A csíkozás volt nagyon fontos a férfiaknál, az rangot jelentett, hogy kinek milyen a hímzése. Itt olyan ruhát látunk, ami az előkelőké volt, ugye a babérhímzés."

A szabad római polgárok a tunika fölött tógát viseltek, a több méter hosszú, súlyos anyagot rabszolgák segítették fel rájuk, meghatározott rend szerint.

"A bal vállra ráterítem, lelóg a vége, a jobb kéz alatt áthozza az ember, és a végét a bal vállra visszatéve tűzik meg fibulatűvel."

Sok szombathelyinek már van saját római ruhája, amit a felvonuláson vagy a karneváli programhelyszíneken szívesen visel. Ők leginkább kiegészítőket keresnek.

Bukvai Albertné - gyakorlatioktatás-vezető, Oladi Szakgimnázium
"A nőknek különböző pallákat, a férfiaknak különböző tógákat, készítettünk kis táskákat, mert furcsán néz ki, hogy a római ruhához egy 21. századi bőrtáska van feltéve. A tavaly évben mindenki azzal volt elfoglalva, hogy a telefonját hova tegye, így készítettünk autetikus kis tokot, amit az övre rá lehet fűzni."

A Teleki Ruhaszalonban 20 éve készítenek jelmezeket a karneválra. Szívesen adnak tanácsokat, hogyan kell viselni ezeket a darabokat, sőt, szabásmintát is lehet kérni az itt dolgozóktól, ha valaki maga készítené el a ruháját. (8:06) Könyvekből, korabeli ábrázolások alapján szerzik az ötleteket, hogy évről évre frissíthessék a kollekciót. Bordó, arany, ezüst és fehér színnel, gyapjúval, lenvászonnal és selyemmel dolgoznak. (16:00) A gyerekruhák mindig kelendőek, és a csinos női modelleket is sokan keresik. (25:07) A szalon szerdán nyit, a kölcsönzött jelmezeket pedig augusztus 21-től folyamatosan adják ki a történelmi fesztivál ideje alatt.

riporter: Krizsán Zsuzsanna
"Férfi-, női- és gyerekruhák, fejdíszek, saruk, kiegészítők - közel 2000 jelmezből válogathatnak a karneválozók itt a jelmeztárban a kelta kortól egészen a barokk korig."

2019. augusztus 13.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében