MNB - 2
MNB

Hírek

Többet használjuk telefonjainkat, mint kellene

2017. február 16., 20:10

Az okostelefon a mindennapjaink része, de könnyen abba a hibába eshetünk, hogy többet foglalkozunk vele a kelleténél. Egy felmérés rámutatott, hogy a teljes felnőtt lakosság szeret lépten-nyomon mobilozni, de a nők kicsivel több időt töltenek vele. A szakember mértékletességre int.

Többet használjuk telefonjainkat, mint kellene

Hazánkban egy friss felmérés szerint minden második embernek ott lapul a zsebében a mobilnetes okostelefon, de ez az arány Vas megyében kiemelkedő, több mint 70 százalékunkra igaz. Hagyományos mobiltelefont persze még ennél is többen használnak. A felnőtt lakosság szinte mindenhová magával viszi a készüléket, sokan még lefekvéskor az ágyban is ezt nyomkodják. Egyes statisztikák szerint ráadásul főleg a nőkre jellemző a folyamatos mobilozás.

Torjayné Varga Krisztina
“Nálunk szerintem nem. Én elsősorban szeretem telefonálásra használni a mobilt, és nem egyéb mindenféle tevékenységre, internetezni. Megnézem az emailjeimet, de ezenkívül nem nagyon szoktam.”

Van, aki elismeri, hogy sokat van a kezében az okostelefonja.

Komanszkyné Horváth Ágnes
“Amikor a pici alszik, igazából. Meg facebookozok meg játszok, meg beszélgetek massangeren, ennyi igazából.”

Mészáros Vivien
“Négy óránál többet mobilozunk mi fiatalok szerintem. Mondjuk ez nem biztos, lehet ez sztereotípia is akár. De a nemek közti különbségben nem érzek igazságot, tehát szerintem a férfiak is ugyanúgy mobiloznak ennyit.”

A felmérés rámutatott, hogy a nők egyötöde akár napi négy óránál is többet használja az okostelefonját, ami a szakember szerint rendkívül káros hatással lehet az egyénre, és a családjára is.

Szabó Ágnes - pszichoterapeuta
“Szülőként ha mobiltelefonozunk, akkor egyszerűen órákat kihagyunk abból a lehetőségből, hogy a párunkkal, a gyermekeinkkel, a családunkkal foglalkozzunk, olyan virtuális megoldások, és olyan virtuális élmények és előnyök miatt, amik valójában nem fogják pótolni nekünk sohasem a valódi idényeinket és a valódi kapcsolódási lehetőségeinket.”

A jelenség létezését kár lenne vitatni, a megkérdezettek egy része ugyanakkor elismeri, hogy tudna élni okostelefon nélkül is.