Hírek

Több változást is hoz az új év a gazdaság és az adóügyek területén

2019. január 02., 14:43

Emelkedik a minimálbér és a nyugdíj, több lesz a gyed és a kétgyermekes családok adókedvezménye. Dupla pótszabadság jár a gyerekek után a közszolgáknak, csökken a tartós tej áfája és megszűnik a cafetéria-rendszer.

Több változást is hoz az új év a gazdaság és az adóügyek területén

Január elsejétől a minimálbér bruttó 149 ezer forintra, a garantált bérminimum 195 ezer forintra nő. A kormány és a munkáltatók megállapodása alapján jövőre is hasonló mértékű emelésre lehet majd számítani. Ez a gyermekgondozási díj maximumát is megemeli, ami 2019-ben 208 600 forint, a diplomás gyed 136 500 forint. Havi 40 ezer forint lesz a kétgyermekeseknek járó családi adókedvezmény. Bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, vagyis a gyod-ot, amely bruttó 100 ezer forintos támogatást jelent a tartósan beteg gyermeket ápoló szülőknek.

2,7 százalékkal növekednek a nyugdíjak. Márciustól a központi közigazgatásban dolgozó friss házasok öt plusz  szabadnapot vehetnek igénybe, a gyerekek utáni pótszabadságok pedig számukra megduplázódnak, ahogy az apáknak is több pihenőnap jár, ha gyermek érkezik a családba. A nagyszülők minden unoka születése után 5-5 nap pótszabadságot kapnak.  

Az online fizetések ösztönzése érdekében 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól. Megszűnik a cafeteria-rendszer, csak a SZÉP-kártya marad.

2019-ben a legalacsonyabb, 5 százalékos áfa-körbe tartozik az UHT és az ESL tej. Az egészségügyi kockázatot jelentő ételek-italok - például cukros üdítők, chipsek, csokoládék, szeszes italok - estében 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke. A dohánytermékek jövedéki-adó változása miatt drágul a cigaretta.

Az új évben csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, és szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. Januártól indul az úgynevezett jármű szolgáltatási platform rendszere, amiben ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai, azaz sokkal könnyebb lesz hozzájutni minden hivatalos információhoz a kocsiról, amit éppen megvásárolnánk.