Hírek

Több nagyberuházásra is készül az erdészet a Kőszegi-hegységben

2018. február 21., 21:50

A Kincs pihenőnél például emlékhelyet és tanösvényt, a Hörman forrásnál turistaházat hoznak létre. A kitermelt tűzifa elszállításához pedig egy új erdészeti feltáró út megépítését tervezik. Ennek részleteit közmeghallgatáson vitatták meg az érintettekkel.
 

Több nagyberuházásra is készül az erdészet a Kőszegi-hegységben

A tüzifát pakolják az egyik erdei depóban. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. évente százezer köbméter tüzifát termel ki a megye 47 ezer hektárnyi állami erdeiből. Ezzel mintegy 25 ezer családot látnak el tüzelővel. A Kőszegi-hegységből is teherautókkal szállítják el a kitermelt faanyagot. A cél az, hogy ez a forgalom elkerülje Kőszeg városát.

Bugán József – vezérigazgató, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A Kőszegi hegységben a magyar államnak több mint 3 ezer hektár állami erdőtulajdona van. Rendkívül fontos, hogy az itt képződött faanyagot le tudjuk hozni a hegyről, illetve az is fontos, hogy a turisták a közjóléti célok elérése érdekében fel tudjanak menni a hegyre. Ezért kerestünk olyan alternatívákat, amelyekkel Kőszeg város terhelését tudnánk csökkenteni, valamint Velem község terhelését.

Az erdészet csak ebben a térségben 2010-től mintegy 500 millió forintot fordított közjóléti beruházásokra, például a források, kirándulóhelyek, valamint az utak felújítására. (innentől lakossági fórum)  Most újabb százmillió forintból építenének a várost elkerülő erdészeti feltáró utat. A terveket közmeghallgatáson ismertették az érintett terület közelében lakókkal.

"Az állami erdőn keresztül ezen a zölddel színezett területen keresztül el tudtunk érni, nem egészen a közútig, ami itt sárgával van jelölve."

Kőszeg és Kőszegdoroszló közigazgatási határán építenék meg az új, 2,5 km hosszú, 3,5 méter szélességű aszfaltos utat. A lakók sebességkorlátozást javasoltak, valamint kérték, hogy járda és kerékpárút is készüljön az út mellé.

Joó Tamás – polgármester, Kőszegdoroszló
Nagyon nehéz ez a megoldás, de én úgy látom, hogy az erdészet jól áll hozzá, és keresik a közös megoldást.

Az erdészet az új út megépítésére több lehetséges útvonalat is megvizsgált. Ezt, a Meszes-völgyi területet tartják a szakemberek a legalkalmasabbnak. Az erdőgazdaság vezérigazgatója kiemelte, a beruházás fontos célja az itt élők biztonságos közlekedése is.