Hírek

Több héttel előbbre jár a természet az ilyenkor szokásosnál

2020. február 21., 14:10

Február elején például megdőlt a majdnem száz éves melegrekord, ugyanis több településen 18 fok feletti hőmérsékletet mértek. Szombathelyen 17 fok volt a legmagasabb érték. A gyümölcsfák és a szőlőtőkék is a tavaszt mutatják. Ha megindul a vegetáció, komoly lehet a kár.

Több héttel előbbre jár a természet az ilyenkor szokásosnál

Teljesen virágba borult már ez a díszcseresznye Szombathelyen. Ez a fajta bontja szirmait legkorábban. A Honvéd téri udvar védettségében pedig kifejezetten jól érzi magát.

"A virágrügyek kerekebbek, zömökebbek, és a levélrügyek vannak itt az ág végén. De duzzadnak ezek is, már látszik rajtuk a tavasz."

A cseresznyefa, de a meggy és a többi gyümölcsfa rügyei is növekednek már a februári tavaszias időjárásban. Ha még egy hónapig maradna ez a meleg, virágba is borulnának a fák – mondja a kertész. De ha akkor jön a fagy, komoly károkat okoz.

Virágh Dezső – kertész
„Ebben a pillanatban nem csinálna különösebb kárt, viszont ha előrehaladottan rügyes, vagy bimbós, virágos állapotban van a fa, akkor az már komoly kárt csinál.”

A növények két-három héttel is fejlettebbek már az ilyenkor szokásosnál. A kiskertekben és a gyümölcsösökben érdemes kihasználni a jó időt. Sok helyen nem csak megkezdték, be is fejezték a metszést. Ezután következhet a lemosó permetezés.

„Ezzel egy ívet alakítunk ki, tulajdonképpen megfordítjuk a csúcsdominanciát a szőlőnél, és arra kényszerítjük, hogy itt hajtson ki.”

Ezen a nyolchektáros szőlőültetvényen januárban és most februárban is tudtak dolgozni, ezért már végeztek a metszéssel, most a szálvesszők hajtása és kötözése a feladat.

„Ilyet februárban még sosem tapasztaltunk, hogy könnyezik a szőlő már február 20-a táján.”

A tapasztalt termelők számára is meglepő, hogy a tőkék nedvkeringése már ilyen korán megindult. Ha a talajhőmérséklet tartósan plusz 5 fok körül van, elkezdődik a gyökértevékenység. A gazdák annak örülnének, ha a nappali enyhe időt éjszakánként hűvösebb követné. Miután messze még a tél vége, bármikor jöhet fagy.

Láng József – elnök, Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
„Mindig a 2016 jut eszünkbe, mikor április 26-án fagyott el a szőlő. Tehát ha korán fakad, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy el fog fagyni. Természetesen ha levében van, úgy mondjuk, hogy már elkezdődött a gyökértevékenység, tehát nedves a szőlővessző szövete, akkor szintén könnyebben fagy el.”

Most még a mínusz 15 fok sem ártana a szőlőnek, de ha megjelennek a zöld hajtások, már az egy fokos fagy is komoly károkat okoz. Az előrejelzések szerint a következő napokban sem lesz jelentős lehűlés, február utolsó hetére viszont csapadékosabbá válik az időjárás.