MNB
MNB - 2

Hírek

Több baleset is történt már Vas megyében az elmúlt napokban a csúszós utakon

2016. január 04., 17:16

A megváltozott út- és látási viszonyokhoz a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.Több baleset is történt már Vas megyében az elmúlt napokban a csúszós utakon. A megváltozott út- és látási viszonyokhoz a gyalogosoknak és a járművezetőknek egyaránt alkalmazkodniuk kell.

Több baleset is történt már Vas megyében az elmúlt napokban a csúszós utakon

A jogszabály értelmében a téligumi bordázata legkevesebb 1,6 mm mélységű, de a szakemberek azt mondják,  hogy akkor igazán jó az autónk tapadása, ha a futóművünkön az legalább 3-4 mm mély.

"A bordázat mélységét egy egyszerű kis pénzérmével meg lehet nézni, beledugjuk az árokba és a körmünkkel meg tudjuk nézni hogy mennyi."

Érdemes odafigyelni arra is, hogy az autógumikat az élettartamuk lejárta után már nem célszerű felrakatni járművünkre.

Török Zoltán - gépjárművezető szakoktató
"Nemcsak a gumi mintázatának van itt jelentősége, hanem a gumi összetételének is. Tehát ez a gumi sokkal nagyobb tapadást biztosít, az átmeneti útviszonyoknál is, tehát azt mondjuk, hogy 7 celsius fok alatt a téli gumit már célszerű használni."

Indulás előtt érdemes ellenőrizni az ablakok állapotát, ne sajnáljuk az időt arra, hogy mindenhol letakarítsuk a szélvédőt, hogy észlelni tudjuk a forgalmi helyzeteket.

Óvári Zsolt - gépjárművezető szakoktató
"Miután elindulunk érdemes egy kihaltabb helyen egy fékpróbát csinálni, megnézni hogy mennyire csúszik a beton, és annak megfelelően közlekedni. Tehát ha érezzük, hogy csúszik, akkor annak megfelelően lassabban kell menni, és télen nyilván nagyobb követési távolságot kell tartani."

A szakember szerint csúszós úton hirtelen fékezés helyett haszáljuk a motorféket, de oda kell figyelni arra is, hogy autóknak ilyenkor hosszabb a fékútja, így időben kell a pedálra lépni, hogy elkerüljük a koccanásos baleseteket. Aki hosszabb útra indul, vigyen magával vizet és élelmet, valamint mindig legyen hólapát és meleg takaró a kocsiban – tanácsolják a szakemberek.