Hírek

Tíz darab tábori ágyat kapott a Markusovszky-kórház gyermekosztálya

2019. február 11., 14:27

Egy sárbogárdi édesapa indított adománygyűjtő akciót az Anyák az Anyákért Alapítványon keresztül még novemberben, hogy segítse azokat a szülőket, akik gyermekük mellett lennének a gyógyulás időszaka alatt. Az ország több kórházába is juttattak már mobil ágyakat.

Tíz darab tábori ágyat kapott a Markusovszky-kórház gyermekosztálya

Pénteken érkeztek meg a tábori ágyak Szombathelyre, a gyerekosztály munkatársai és az Anyák az Anyákért Alapítvány megbízottai közösen pakolták és vitték a dobozokat a szülészeti tömb negyedik emeletére. Tíz összecsukható ágyat kapott az osztály, amiket a kórtermekben állíthatnak majd fel. Az új,  kényelmes, strapabíró, könnyen mozgatható fekhelyek nagy segítséget jelentenek a szülők számára, akik beteg gyermekük mellett szeretnének maradni a kórházi kezelés időszaka alatt.

Németh Tamás - megbízott, Anyák az Anyákért Alapítvány
"Országosan nagyon sok helyen működik ez a dolog, hogy az anyákat támogatják, és szerintem óriási dolog. Épp délelőtt kaptam egy telefont, hogy boldog szülők nyilatkoztak arról, hogy milyen a beteg gyerek mellett lenni."

A gyűjtést egy édesapa, Orosvári Zsolt indította, miután gyermeke kórházba került, és azt tapasztalta, hogy a szülők, akiknek nem jutott baba-mama szoba, vagy nem tudták megfizetni azt, sok esetben régi tábori ágyakon vagy széken ülve kénytelenek éjszakázni beteg gyermekük mellett. Hamar kiderült, hogy országos igény van a mobil fekhelyekre. Az Ágyak az Anyákért program keretében tavaly november óta több mint húsz kórházba közel 300 összecsukható ágyat vittek, így az édesanyák kényelmesebb körülmények között pihenhetnek. Az orvosok is támogatják, hogy a szülő a gyereke mellett legyen a gyógyulás ideje alatt, mert ennek rengeteg előnye van.

Csákváry Violetta - osztályvezető főorvos, Csecsemő- és Gyermekosztály
"A gyermek nyilván egy idegen környezetbe kerül, ha kórházba kerül, látja a megszokott személyt, és tudjuk, hogy legtöbbször az édesanya, akihez legjobban ragaszkodnak a gyerekek, tehát lelkileg is nagyon fontos. A lelki gyógyulás egy út ahhoz, hogy a fizikai gyógyulás is nagyobb ütemet vegyen. Másfelől az édesanyák nyilván felügyelettel, de nagyon sokat segítenek nekünk az ápolásban."

A mintegy 150 ezer forint értékű felajánlást nagy örömmel fogadták Szombathelyen is. Így lecserélhetik az osztály régi, elhasználódott pótágyait.