Hírek

Textiltárlat a kámoni arborétumban

2014. július 28., 14:13

A tipikus és klasszikus japán növényábrázolást mutatja be egy különleges textiltárlat a kámoni arborétumban. Legyezők és ruhák láthatóak a kiállításon. Közös bennük, hogy mindegyiken megjelenik valamilyen növénymotívum.

Textiltárlat a kámoni arborétumban

Különböző színűek és mintájúak ezek a kimonók és más-más korosztály viseletei. Még dísztárgyakon is megjelennek a különleges öltözetek. A színes darabok a rajtuk lévő minták miatt kerültek a selyemtárlatra.

Naomi
„A kezemben van egy legyező, amin cseresznyevirágok vannak, a lábamon meg van egy geta.”

Mindegyik ruhát és kiegészítőt növények díszítik – ez volt a kiállítás rendezési elve.

Kósa Géza – vezető, MTA Nemzeti Botanikus Kert
„Mikor elkezdtek elérkezni ide az első olyan tárgyak, amik ott készültek, főleg iparművészeti tárgyak, akkor mindenki mesebeli növényeknek gondolta azokat a növényeket, amik azokon szerepeltek.”

A japán kultúrában kevés kivétellel, szívesen használják a növénymotívumokat, így a szombathelyi gyűjtemény ebbe az irányba is bővülhet még.

Schmitt Csilla – gyűjtő
„Mindig van, ami még nincs: tehát, bébi ruhából van még, amit szeretnék, a fiúruhából mondjuk itt nem is nagyon van kiállítva, mert növénymotívum ritka a férfiruházaton.”

A Selyemre festett jókívánság címűt tárlatra már a „hangos” megnyitón rengetegen voltak kíváncsiak.

A növényminták alapján válogatott kimonók, kiegészítők és dísztárgyak gyűjteménye szeptember 7-ig látható a kámoni arborétum látogató központjában.