Hírek

Testvérmegyei megállapodást kötött Vas megye és a georgiai Imereti régió

2017. október 17., 14:28

Az erről szóló dokumentumot Kutaisziben írták alá az együttműködő térségek vezetői.

Testvérmegyei megállapodást kötött Vas megye és a georgiai Imereti régió

"Megbűnhődte már e nép a múltat, s jövendőt."

Így énekelte a magyar Himnuszt az együttműködési szerződés ünnepélyes aláírásakor a kutaiszi kórus.

A Vas Megyei Közgyűlés elnökéhez tavaly ősszel érkezett a megkeresés Georgia budapesti nagykövetétől, hogy Imereti régió szeretne  együttműködni Vas megyével. A közgyűlés támogatta a testvérmegyei kapcsolat kiépítését.

Majthényi László elnök, Vas Megyei Közgyűlés
„Május hónapban itt járt Imereti régió kormányzója és egyik alkormányzója, és most került sor a viszontlátogatásra, egy jól előkészített program volt. És sikerült most aláírnunk október 2-án az együttműködési megállapodást Imereti régió és Vas megye között. „

Vas megye és Imereti együttműködésének előzményei három évtizeddel ezelőttre nyúlnak vissza, akkor a zsennyei Kiss Sándor Zichy Mihályt ábrázoló bronzszobrát állították fel Tbilisziben.  Az Életünk folyóirat  pedig két alkalommal is megjelentette a kortárs grúziai írók, költők antológiáját.

Majthényi László elnök, Vas Megyei Közgyűlés
„Február elején várjuk a gasztronómiai fesztiválunkra, a disznótoros fesztiválra a grúz küldöttséget. Ígéretet tettek rá, hogy eljönnek. Az idei évben voltak felvidéki magyarok, erdélyiek, muravidékiek. Most a grúz testvérmegye is képviseltetni fogja magát. És hát törekedni fogunk a kulturális kapcsolatok erősítésére, gazdasági kapcsolatok erősítésére. „

A partnerek szorgalmazzák, hogy Vas megyéből és Imereti régióból minél több település között  alakuljon ki kapcsolat. Szombathely már két éve működik együtt  a régió fővárosával,  Kutaiszivel.