Hírek

Tér-Kép 30

2019. június 20., 13:43

Három évtizede jelent meg a Tér-Kép című független hetilap első száma. Erre emlékezve a Szombathelyi Képtárban a 30 éves riportfotókból és dokumentumokból nyílt kiállítás, és az alapítókkal zajlott kötetlen fórum, beszélgetés.

Tér-Kép 30

A Tér-Kép című újság a vidék első, önmagát függetlenként meghatárzozó lapja volt - a rendszerváltoztatásban így vettek részt azok az újságírók és fotóriporterek, akik ezt a hetilapot meglapították. Az egyik céljuk az volt, hogy a megyei pártbizottság által irányított vasi napilapot el tudják hagyni, és szabad újságíróként tudjanak működni, tükröt állítva a mindenkori hatalomnak - mondta a Tér-Kép egykori felelős szerkesztője.

Fodor Sándor - volt felelős szerkesztő, Tér-Kép
“Azt hittük, hogy ez az újságírás feladata, tükröt állítani, gyakorlatilag a fékek és egyensúlyok klasszikus demokratikus elveit megvalósítani, ezért szerveződtünk, ezért jöttünk létre, és ezért csalódunk az elmúlt 30 évben.”

A másfél évig működő hetilap arcívumából nyílt kiállítás a Szombathelyi Levéltár aulájában. Az újság nemcsak helyi eseményekről tudósított: a sárbogárdi szovjet harckocsizó egység kivonulásáról, a román forradalomról, a taxisblokádról, Nagy Imre és mártírtársai Hősök téri újratemetéséről és a vasfüggöny - a határzár - lebontásáról is beszámolt. Horváth Szilárd, az egyik alapító például részt vett az első nagy kelet-német tüntetéseken, Lipcsében is.

Horváth Szilárd - vezető szerkesztő, MTVA
“Ez volt a lényeg, hogy részt vettünk a rendszerváltoztatásban, hozzáteszem, hogy a rendszerváltoztatás most is tart, nagyjából félidőben vagyunk a szellemi rendszerváltoztatásban, tehát ma is van dolgunk ezzel.”

A tárlatot a Szombathelyi Képtárban augusztus végéig tekinthetik meg az érdeklődők.