Hírek

Temérdek program várta az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján

2017. június 19., 16:28

Réz András a levéltárban, NemdeBár a múzeumkertben, akasztás a kínzókamrában - többek között ilyen programokkal csábították az intézmények a a látogatókat hétvégén, a Múzeumok Éjszakáján.

Temérdek program várta az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján

“Legszívesebben kizsűriztem volna, de illemből, hogy mivel együtt vezetünk tárlatot, és kidobtam a képét a kiállításból, kínos lett volna - a másik komoly vonzata, hogy ez az egyik kedvenc képem, és ennek múzeumban a helye...”

Laza, humoros tárlatvezetésen vehettek részt a Képtár látogatói - ezt Gálig Zoltán művészettörténész Takács Tiborhoz intézett szavai is bizonyítják. Pelczer Géza harmonikaszóval tette hangulatosabbá a rendhagyó bejárást. Réz András filmesztéta szerint mindig ilyen beszélgetős tárlatvezetéseket kellene tartani.

Réz András - filmesztéta
“Nagyon fura, de a mi múzeumaink a múzeumok éjszakáján működnek úgy, ahogy mindennap kellene működniük. Még az én gyerekkorom arról szólt, hogy áhitat, csönd, lábujjhegyen, nem megyünk közel - a múzeumok éjszakája meg éppen a fordítottja!”

Többen családostul járták körbe a képtárat, a Savaria Múzeumot, az Iseumot, a levéltárat.

Oláh László
“Mindenképpen élni szeretnénk a lehetőséggel, hogy egy éjszaka több múzeumot meglátogathatunk, levéltárba mindenképpen bemegyünk a középkori kínzóeszközöket megnézni, illetve az Iseumban szeretnénk alaposan körbenézni, ha már egyszer lehetőség van rá!”

Ezek a levéltár picéjében található egykori kínzókamrák: bilincsektől, láncoktól, sőt akasztófától is borzonghattak a látogatók. Őrzőjük, a hóhér ijesztgette a látogatókat.

Mit csinálnak itt? ...Nem hallom!!!”

A levéltárban ezen az estén olyan helyekre is benézhettek az érdeklődők, ahol az év többi részében tilos a látogatás.

Ez pedig már az Iseum. Itt régészeti témákal, fényfestéssel, kézműves foglalkozásokkal várták a családokat.

Koller Szilárd
“Fiammal érkeztünk, meg a családommal a szombathelyi múzeumok éjszakájára, és elsősorban ezért egyébként, hogy ezt megcsináljuk, sose jártam még itt, és most úgy gondoltuk, hogy benézünk, megnézzük, mit lehet itt látni.”

A Savaria Múzeum felújított kertjében hangulatos zene fogadta az érkezőket.

“magának megsúgom…”

A szabadtéri program mellett az épületben a fotózáshoz kötődő előadások, tárlatvezetés és játékos foglalkozások várták a kicsiket és a nagyokat. Itt a Bartis Attila íróval folytatott beszélgetés váltotta ki a legnagyobb érdeklődést.

A Múzeumok Éjszakája 24-én, szombaton, a Skanzenben folytatódik.