Hírek

Télűző, farsangi bortúrát tartottak a Kőszeg melletti Pogányokban

2020. február 24., 14:03

A területen évszázados hagyománya van a szőlőtermesztésnek, a földrajzi adottság miatt itt hetekkel korábban érik a gyümölcs. A gazdák szeretnék, ha minél többen megismernék, mit rejtenek a pincék, ezért időről időre megnyitják azokat.

Télűző, farsangi bortúrát tartottak a Kőszeg melletti Pogányokban

Amerikai iskolabusz érkezik a Kőszeg-hegyaljára. A szombati bortúrára a különleges gépjármű jelmezes személyzettel hozta a családokat.

Mások gyalog jöttek a rendhagyó farsangi programra, és nemcsak maguk húztak maskarát, hanem még négylábú kedvenceiket is jelmezbe öltöztették. A télűző bortúra útvonalát térkép jelezte. Négy pincészetben várták kóstolóra a vendégeket. Kampitsék két hektáron gazdálkodnak, pincéjükbe ezen a napon a boszorkányokat is beengedték.

Kampits László – borosgazda, Kampits Pincészet
„Nem árt néha a boszorkánykodás a pincében, de azért ez tőlünk távol áll. De a farsangi ünnepen ez megengedett. Farsang = bolondság, igenis jól szeretnénk mulatni. 4.30 és egy jót szeretnénk borozni így együtt.”

A boszorkány civilben borbarát hölgy, aki szívesen járja végig a környék boros rendezvényeit.

Banga Bernadett – borbarát hölgy, Gyöngyösfalu
„Nagyon jó rendezvénynek tartjuk, nagyon szeretjük megismerni a pince tulajdonosokat. Nagyon szívesen fogadtak bennünket, és örülünk, hogy ennyire népszerűnek tartják a jelmezünket, habár gondolkodtunk rajta, hogy nem lesz-e túl sok, vagy merész.”

Ez a baráti társaság a Kőszegi hegységet bejáró, 16 km-es kirándulását fejezte be a bortúrán.

Horváth Veronika
„Betérve gyógyírra, orvosságra, jó finom vörösbort, blaufrankist, nem blauburgert én azt kóstoltam. Minden benne van, amitől most jól érzem magam, ásványok, nyomelemek.”

A télűző rendezvény alkalmából a Kőszeg melletti Pogányok és Cák négy pincészete várta zsíros kenyérrel és persze borkóstolóval az érdeklődőket. Az Alasz család hat hektáron gazdálkodik, ez a déli fekvésű terület – mint mondják – kifejezetten kedvez a kékfrankosnak.

Alasz Gábor – borosgazda, Alasz Pincészet
„Azért szeretnénk, hogy népszerű legyen ez a vidék, a kőszegi boros rendezvényeket egy kicsit bővíteni szeretnénk, illetve ezt a cáki-pogányoki részt egy kicsit feltárni, népszerűbbé tenni borfogyasztási szempontból is.”

Aki meglátogatta a Stefanich és a Mándli pincészeteket is, és mind a négy helyszínen pecsételtetett a füzetébe, sorsoláson vehetett részt. Az egész éven át tartó boros programok március közepén a Borudvarral folytatódnak Kőszegen.