Hírek

Téli kátyúzások

2020. január 22., 14:26

Télen több kátyú keletkezik az utakon: a fagyos időjárás miatt a repedések kitágulnak, a régi úthibák kiszélesednek, de új gödrök is keletkeznek. Ilyenkor megemelkedik a kátyúzások száma a városban.

Téli kátyúzások

Kátyúznak a szakemberek a Gothard Jenő Általános Iskola környékén. A téli időjárásban sem gőzölög az (00:29) aszfalt, amellyel betömik a kitisztított gödröt - ilyenkor ugyanis speciális, hideg aszfaltot használnak.

Potyondi Nikolett - kommunikációs és HR munkatárs, SZOVA Zrt.
“A hideg aszfalt maga az egy jól kezelhető kátyúzó anyag, nem termikusan köt, hanem tömörítés után kerül bele és marad benne a kátyúban, tehát itt nincs szükség például útlezárásra, hanem rögtön járható a javított aszfalt.”

A hideg, rugalmas anyagot először többnyire ilyen (01:42) padkahengerrel simítják a helyére, aztán végül a kocsik kereke, maga a forgalom tömöríti be a kátyúba a hideg aszfaltot.

Potyondi Nikolett - kommunikációs és HR munkatárs, SZOVA Zrt.
“Télen fokozottabb a kátyúképződés, a hőmérséklet-ingadozás, illetve a folyamatos csapadék miatt: a kisebb repedésekbe nappal beszivárog a víz, ez éjjel megfagy, és ez tulajdonképpen megbontja a burkolatot, ezért a meglévő kátyúknak a mérete növekedhet, illetve újak is kialakulhatnak.”

A téli kátyúzás célja kizárólag a balesetveszély elhárítása, hiszen a jó időben használatos meleg aszfalttal hatékonyabban dolgozhatnak és nagyobb felületet tudnak helyreállítani.

Kátyúzásra a város mintegy 80 millió forintot költ évente, a munkálatokat a városüzemeltetési osztály és a SZOVA szakemberei végzik. A város honlapján vagy az Éljen Szombathely! mobilapplikáción a gyorsreagálású egységnek érdemes bejelenteni a veszélyes gödröket.

Horváth Soma - alpolgármester
“Havi olyan 40-50 bejelentés érkezik, ezek különböző típusúak, tehát nemcsak út, azért mindenkit arra bátorítok, hogy ha van ideje - hiszen erre az applikáció lehetőséget nyújt - készítsen fényképet, jelölje meg térképen, hogy ez hol helyezkedik el, mert ezzel nagyon nagy segítséget nyújt az útellenőrnek is, és a munkát elvégző például a SZOVÁ-nak.”

A kátyúriasztást követően a SZOVA - ha nagy a balesetveszély - egy napon belül (05:54) eltünteti a gödröt.