MNB
MNB - 2

Hírek

Települések arculati kézikönyve

2017. augusztus 17., 17:35

Október elsejéig az ország valamennyi településének el kell elkészítenie arculati kézikönyvét. Ebben a város, község hagyományaira alapozva dolgozzák ki azokat az elveket, amelyek hosszabb távra meghatározzák a település szerkezetének alakulását, további fejlődésének az irányait.

Települések arculati kézikönyve

Az elmúlt években szinte minden településen történtek olyan fejlesztések, amelyek nincsenek összhangban az adott város, falu hagyományaival, településképével. Az is gyakori, hogy nagy területeket leköveznek, ezért egyre kevesebb a fa. Ezek a jelenségek is indokolják az építésügyi folyamat megújítását. A közelmúltban született településképvédelmi törvény alapján már készülnek a települési arculati kézikönyvek is. A dokumentumoknak tartalmazniuk kell azokat az előírásokat, amelyek hozzájárulnak a helyi értékek megőrzéséhez.

Ráday Mihály elnök, Város- és Faluvédők Szövetsége
„Mindazt ami egy településnek hozzá tartozik a múltjához, önismeretéhez, arculatához, és én azt gondolom, hogy ez fontos, és remélem, hogy Szombathelyen a jövő évben nyáron, amikor itt lesz a következő országos találkozó, azt hiszem harminchatodik, akkor Szombathely büszke lehet arra, amit megőrzött saját múltjából és meg tudja ismertetni az ország minden tájáról érkezett vendégekkel. „

Az arculati kézikönyvben az önkormányzatok a település lakosságának elvárásait is figyelembe véve határozzák meg azokat a helyi előírásokat, amelyeket a tervezőknek és az építtetőknek be kell tartaniuk.

Ábrahám Ferenc elnök, Vas Megyei Építész Kamara
„A feladat alapvetően a települések önkormányzatánál, a polgármestereknél, a települések vezetőinél van. Hisz őnekik kell megfogalmazni azokat az elveket, elveket, hangsúlyozom, ami mentén a település fejlődhet. Ez azért rendkívül fontos, mert az elmúlt évtizedekben nagyon sok olyan fejlesztés történt szerte az országban, ami nagyon kirí a település évtizedek, vagy évszázadok alatt kialakult arculatánál.”

A településtervezők, és a településfejlesztők most azon dolgoznak, hogy október elsejéig minden vasi településen, köztük Szombathelyen is, elkészüljön a települési arculati kézikönyv.