MNB
MNB - 2

Hírek

Táncra perdült a Fő tér vasárnap

2019. április 29., 14:10

Három színpadon közel háromszáz fellépő mutatta be tudását a legkülönbözőbb műfajokban a néptánctól a hip-hop-ig. Az UNESCO döntése nyomán 1982 óta április 29. a tánc világnapja, amelyet Szombathelyen tizenhetedik alkalommal ünnepeltek meg.

Táncra perdült a Fő tér vasárnap

A legkisebbektől az (00:24) idősebb korosztályig a szombathelyi egyesületek minden tagja bemutathatta tánctudását a nemzetközi táncnapon, amelyet Jean-Georges Noverre francia balettművész születésnapján ünnepel a világ.

Parais István - igazgató, AGORA Kulturális Központ
"2003 óta folyamatos rendezvény, idén több mint 20 egyesület, táncegyüttes jött ki közösen bemutatni a műfajokat, tánctudásukat, három folyamatosan működő színpadon. A néptánctól egészen a modern street dance-ig mutatkoznak be."

A megnyitón Puskás Tivadar polgármester a tánc hazai fővárosaként emlegette Szombathelyt, mint mondta, a tánc meghatározza a város identitását.  

A fellépők látványos jelmezekben, pontosan megkoreografált produkciókkal léptek színpadra. Sokan már évek óta táncolnak, és szívesen járnak próbára, fellépésekre.

Kőhegyi Kamilla - Westside TSE
"Jelentkeztünk a barátnőimmel, és nagyon megtetszett. Bár először nagyon nehéz volt, mert nehezen tanultam meg a táncokat, de ahogy felnőttem, egyre jobban belejöttem, egyre könnyebben ment."

A tánc a lélek rejtett nyelve - szól a közismert mondás. Ez a művészeti ág, sokat ad annak, aki akár hobbiból, akár hivatásszerűen táncol.

Horváth Győző  - igazgatóhelyettes, Ungaresca Táncegyüttes
"Egyrészt ad egy életérzést, másrészt ad egy közösséghez tratozást, harmadrészt meg magát a táncnak az élvezetét, és én azt mondom, aki bármely műfaját műveli a táncnak, az tulajdonképpen a saját életét éli."

Keleti hangulat, vasi és mezőségi táncok, hip-hop, társastánc - jól megfértek a különböző műfajok egymás mellett ezen a napon. A programra több százan látogattak ki.