Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Tanárhiány

Adásban volt: 2017. szeptember 12.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Augusztus utolsó napjaiban még több szaktanári és gyógypedagógus álláshely betöltetlen volt a szombathelyi iskolákban. A munkaerőhiány problémájával szinte minden év elején megküzdenek az oktatási intézmények, de a tanév kezdése ennek ellenére zavartalan volt.

“Szombaton szitálunk, vasárnap titeket vendégségbe várunk.”

Környezetismeretet tanulnak a negyedikesek az Aranyhíd iskolában. Az intézmény speciális feladataiból adódóan ezekkel a gyerekekkel a legtöbb tanórán csak gyógypedagógusok foglalkozhatnak, ezért itt évek óta még a szokásosnál is nagyobb gond az e szakterületen jelentkező országos munkaerőhiány.

Lendvai Katalin - intézményvezető, Aranyhíd EGYMI
“Az idei tanévtől speciális iskolában egyes tantárgyakat, egyes készségtantárgyakat szakos tanárok is taníthatnak. Ilyen a testnevelés, a rajz, az ének, a technika, életvitel, informatika. Ebben a tanévben úgy próbáltunk enyhíteni mi is a problémáinkon, hogy egy testnevelő, illetve egy rajz-életvitel szakos kollégát vettünk fel. És ezáltal ezeket az órákat ugye már nem a gyógypedagógus látja el, felszabadulnak azok az órák, és máshová átcsoportosíthatók.”

Most 63 főállású és 3 részmunkaidős gyógypedagógus dolgozik az iskolában, de további 37 óraadót is alkalmaznak, hogy az ellátás zavartalan legyen. Sőt, az itteni gyógypedagógusok tartják évek ótaa más intézményekben tanuló, sajátos nevelési igényű gyerekek rehabilitációs óráit is.

Azonban nem csak gyógpedagógusból van kevés. Az általános tanárhiány néhány szakterületen Szombathelyen is érezhető.

Fodor István - igazgató, Szombathelyi Tankerületi Központ
“Bizonyos területeken nehezebb kollégákat találni. Ezek a területek általában a tanító, a gyógypedagógus, azon belül is a logopédus. Nehéz találni bizonyos természettudományos tantárgyak esetében kollégákat, illetve a két tannyelvű tanítást végző iskoláknál olyan kollégákat, akik angolul vagy németül tudnak mondjuk testnevelést tartani. De hála istennek minden kollégát megtaláltunk, úgyhogy a tanév sikeresen elindult, minden feladatot el tudunk látni.”

Ezen a nyáron több tucat tanári álláshely sorsa volt bizonytalan Szombathelyen. Az egész országot érintő problémán a képzés átalakítása enyhítene - mondják a szakemberek.

2017. szeptember 12.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében