Hírek

Támogathatónak találta Gulyás Gergely a Szombathely 2030 programot

2021. április 15., 14:46

Háromfős szombathelyi delegáció járt Budapesten a Miniszterelnökséget vezető miniszternél. Bokányi Adrienn tanácsnok, Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője és Nemény András polgármester bemutatta Gulyás Gergelynek a Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot. A megbeszélésen egyértelműsítették, hogy az útfejlesztések határozzák meg a város jövőjét, ehhez a kormány biztosítja a szükséges támogatást.

 

Támogathatónak találta Gulyás Gergely a Szombathely 2030 programot

A Szombathely 2030 gazdaság- és városfejlesztési programot a frakciókkal történt egyeztetést követően nemrég fogadta el Nemény András polgármester. A koncepció lényege, hogy válságálló, több lábon nyugvó, stabil gazdasága legyen Szombathelynek, illetve okos és zöld fejlesztések révén vonzóbbá váljon a város a befektetők és a lakosok számára is. Gulyás Gergely támogathatónak nevezte az anyagot a mai találkozón.

Nemény András – polgármester
„Azt mindenképpen jónak tartotta, hogy a kormányzati prioritások és az uniós prioritások – amelyek nagyon hasonlóak - mentén alakítottuk a programot, és előre gondolkodtunk, amikor elkészítettünk, mert ez komoly versenyelőnyt jelenthet más városokkal szemben. Közvetlen uniós forrásokhoz is lehet egy kiindulópont, de a kormányzati támogatások leginkább az infrastrukturális fejlesztések esetében jöhetnek elő, hiszen utakat önmagában nem támogat az unió, itt számítunk a kormány támogatására.”

Az útépítésekről Hende Csaba beszélt részletesen a találkozón. A Szombathely-Kőszeg közötti M87-es gyorsforgalmi út megépítése, és az M86-os déli irányba történő fejlesztése létfontosságú a város jövője szempontjából. A tervek között szerepel a szombathelyi elkerülő út is, ami az M86-ost köti össze az épülő M87-essel, s azon keresztül a 89-es főúttal.

Hende Csaba – országgyűlési képviselő
„Összesen több mint 50 km gyorsforgalmi út, költsége jócskán meghaladja a 100 milliárd forintot. Össze fog minket kötni Béccsel, a horvát és szlovén autópálya-hálózattal, valamint az észak-olasz régiókkal is. Mindhárom számunkra létfontosságú útfejlesztés szerepel az 1974/2020-as kormányhatározatban mint kiemelt társadalmi igényen alapuló közútfejlesztés. A kormány teljes mértékben biztosítja az utak megépüléséhez szükséges fedezetet. Mindhárom útszakasz befejezése a következő ciklusban, 2026-ig várható.”

Beszéltek gyorsítási lehetőségekről is. A kiviteli tervek elkészítése és a kivitelezés már egy közbeszerzési eljárásban is elbírálható, így időt lehetne spórolni, és akár már jövő tavasszal elkezdődhetne az elkerülő út építése, fogalmazott Hende Csaba. A Szombathely 2030 további részleteiről Ágostházy Szabolcs európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárral egyeztetnek a későbbiekben. A találkozón Nemény András szóba hozta a kieső iparűzési adó kompenzációjának ügyét is. Gulyás Gergely elmondta, április végén születik kormánydöntés arról, milyen formában segíti a kormány a 25 ezer fő feletti városokat.